Jurnalul.ro Special Anchete Patroană de firmă abonată la contracte cu statul, numită de Orban secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru

Patroană de firmă abonată la contracte cu statul, numită de Orban secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru

de Ion Alexandru    |   

În ajunul Anului Nou, premierul liberal Ludovic Orban a decis să-și numească, în Cancelaria de la Palatul Victoria, ca secretar de stat, pe fata unui fost deputat PNL, apropiată a vicepreședintelui ALDE Daniel Chițoiu și a fostului președinte al ANAF, din perioada primului Guvern Ponta, Gelu Ștefan Diaconu. Pe Maria Gabriela Horga nu o recomandă doar gradul de rudenie cu ex-parlamentarul liberal de Dâmbovița Vasile Horga, ci și calitatea ei de patroană de firmă privată. Este vorba despre compania SC Euro Audit Service SRL din Târgoviște, care, în perioada 2010 – 2018, a încheiat contracte cu statul în valoare de aproape 10 milioane de euro. În acest timp, Maria Gabriela Horga a deținut funcția de consilier al unui ministru al Economiei, și de șef de cabinet al unui președinte ANAF. De asemenea, a făcut parte din comisiile de privatizare ale unor societăți de stat, printre care se află și Electrica SA, companie care face legătura directă cu contractele pe bani publici încheiate de firma acesteia.

 

Pe data de 30 decembrie 2019, printre actele pe care premierul Ludovic Orban le-a iscălit se află și Decizia Primului Ministru cu numărul 550/2019, prin care, începând cu data întrării în vigoare a acesteia, “doamna Maria Gabriela Horga se numește în funcția de secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru”. Documentul a intrat în vigoare, fiind deja publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, așa cum se poate vedea în facsimilul prezentat alăturat.

Întâmplător sau nu, Maria Gabriela Horga este fiica lui Vasile Horga, liberal important din Dâmbovița și care a deținut, în mandatul 2012 – 2016, calitatea de deputat în Parlamentul României. În 2017, acesta a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, pentru că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu moartea unui om. Însă, trecând peste acest episod dramatic, două categorii de “calități” par să o recomande pe Maria Gabriela Horga pentru a lucra cu prim-ministrul liberal. Prima, de natură profesională și a experienței, iar a doua a reușitei ca antreprenor de succes.

 

CV impresionant

“Jurnalul” a descoperit, în arhiva declarațiilor de avere și de interese a Agenției Naționale de Integritate, că Maria Gabriela Horga a deținut funcții importante în statul român imediat după ce primul Guvern USL (PSD și PNL), condus de Victor Ponta, s-a instalat la Palatul Victoria, în anul 2012. Cu sprijinul liberal, aceasta a devenit, în luna mai a acelui an, consilier personal al ministrului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri care, la acel moment, era nimeni altul decât actualul vicepreședinte ALDE, Daniel Chițoiu, cumătru al actualului ministru de Interne, Marcel Vela. Înainte de aceasta, Maria Gabriela Horga lucrase ca și consilier parlamentar tot pentru Daniel Chițoiu, pe care acesta o preluase de la Daniel Dăianu, actual președinte al Consiliului Fiscal.

Interesant este că, după plecarea lui Chițoiu de la conducerea Ministerului Economiei, Maria Gabriela Horga a devenit director de cabinet la unul dintre secretarii de stat din Ministerul Economiei, adică la nimeni altul decât la Gelu Ștefan Diaconu. Pentru ca, din primăvara lui 2013, cu sprijinul PNL, Gelu Ștefan Diaconu să fie numit de Victor Ponta la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, unde director de cabinet a devenit aceeași Maria Gabriela Horga. De remarcat este faptul că, după ce USL s-a rupt și PNL a ieșit de la guvernare, Maria Gabriela Horga a renunțat la slujba de la ANAF, chiar dacă Gelu Ștefan Diaconu a mai rămas în funcție.

În perioada în care Maria Gabriela Horga, actual secretar de stat la Cancelaria premierului Ludovic Orban, deținea funcții guvernamentale în Cabinetul Ponta, aceasta a fost numită ca membru în consiliile de administrație sau în comisiile de supraveghere sau de privatizare ale unor companii cu capital de stat. Concret, este vorba despre funcția de membru în consiliile de administrație ale GDF Suez Energy România și Romaero SA, de membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al  Eximbank SA, precum și de membru al Comisiei pentru Pregătire și Monitorizare Privatizare la Hidroelecrica SA și Nuclearelectrica.

De asemenea, Maria Gabriela Horga a deținut funcții în comisii tehnice ale Electrica SA București. Mai exact este vorba despre funcția de membru în Comisia  pentru coordonarea privatiz`rii la Electrica Muntenia Sud și de cea de membru în Comisia pentru pregătire și monitorizare privatizare la Electrica Distribuție Muntenia Nord. Coincidența face ca una dintre firmele familiei Horga să fi derulat, în ultimii ani, contracte chiar cu Electrica SA.

 

Firma pe care o patronează…

Este vorba despre compania târgovișteană SC Euro-Audit Service SRL, care s-a înființat, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 21 octombrie 2010, avându-le ca membre fondatoare pe Maria Gabriela Horga și pe mama acesteia, Mihaela Petruța Horga, și care, la acel moment, se ocupa cu activități de consultanță pentru afaceri și management.

Ulterior, în 17 februarie 2009, societatea își modifică obiectul de activitate, în lucrări de instalații electrice, iar din luna aprilie a aceluiași an, este atras în structura acționariatului însuși Vasile Horga, care avea să devină, câțiva ani mai târziu, parlamentar al Partidului Național Liberal. Odată cu atragerea seniorului în companie, el devine administrator, președinte și director general al afacerii. 

Pe data de 9 ianuarie 2015, Vasile Horga decide să părăsească structura acționariatului și să-i cedeze părțile sociale fiicei sale, Maria Gabriela. Ultimele informații cu privire la modificări în structura acționariatului SC Euro-Audit Service SRL Târgoviște datează din 1 septembrie 2016, când Maria Gabriela Horga apărea ca deținătoare a 99,99 la sută din capitalul social al companiei, alături de o anume Floarea Secară, din Oradea, cu 0,01 de procente.

 

Și afacerile cu compania din comisiile de privatizare ale căreia făcea parte

Se poate observa, așadar, că, fără excepție, de la fondarea companiei și până în prezent, patronul SC Euro-Audit Service SRL a fost Maria Gabriela Horga, cea care, în primul Guvern Ponta a deținut, așa cum arătam mai sus, funcții în comisiile de privatizare ale SC Electrica SA, la Electrica Muntenia Sud sau Electrica Distribuție Muntenia Sud. “În cadrul Eximbank am participat o singură lună în cadrul unui comitet interministerial, și, în mod evident, am declarat activitatea și remunearația aferentă doar acelei luni din 2012. La Romaero, am fost desemnată de Ministerul în care îmi desfășuram activitatea să  reprezint statul român în consiliu de administrație, fiind o datorie de serviciu, remunerația fiind de 47 lei, după cum de altfel puteți observa și din declarațiile mele de avere de la acea vreme. Iar participarea în comisii tehnice de privatizare era o atribuție de serviciu cu sarcini clare, de care m-am achitat onorabil la acea vreme”, a precizat Maria Gabriela Gorga, pentru “Jurnalul”.

În aceste condiții, este de menționat că, în perioada 2010 – 2018, compania familiei Horga a încheiat foarte multe contracte cu entități ale Electrica SA. 

Mai întâi, în 2 septembrie 2010, SC Euro-Audit Service SRL a primit, în urma organizării unei licitații, un contract în valoare de 607.600 de lei cu TVA inclusă (151.900 de euro), de la Electrica Distribuție Transilvania Sud SA, pentru prestarea de servicii de îmbunătățire a nivelului tensiunii energiei electrice în zona localității Codlea, județul Brașov. 

În paralel, însă, prin procedură simplificată, aceeași companie privată controlată de Maria Gabriela Horga a derulat nu mai puțin de 25 de contracte cu Electrica Muntenia Nord, în valoare totală de 11.953.941,27 de lei cu TVA inclusă, adică de 2.703.354.6 euro. Conform SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), contractele s-au derulat în perioada 29 iunie 2010 – 31 mai 2018 și au vizat efectuarea unor lucrări de instalații pe raza mai multor localități, sate și comune de pe raza județelor Dâmbovița și Prahova. 

De asemenea, în 27 octombrie 2010, societatea în cauză a încheiat un contract, în valoare de 1.670.280 de lei cu TVA (417.520 de euro), cu Enel Distribuție Muntenia, pentru modernizarea unei rețele de joasă tensiune, iar în anul 2016, aceeași firmă a fost contractată de către Electrica Transilvania Sud SA. Este vorba despre un contract, încheiat la data de 5 august 2016, în valoare de 1.079.999 de lei cu TVA inclusă (240.000 de euro), pentru îmbunătățirea nivelului de tensiune la o rețea din Săcele, județul Brașov, la care se adaugă un alt contract, încheiat la data de 28 septembrie 2016, vizând lucrări similare în altă localitate brașoveană, afacere care s-a ridicat la 1.794.600 de lei cu TVA inclusă (398.800 de euro). În total, Electrica Transilvania Sud SA a atribuit firmei Mariei Gabrielei Horga contracte de 2.974.599 de lei cu TVA (638.800 de euro).

 

Zece milioane de euro din contracte cu statul

Bilanțul contractelor cu statul pe care SC Euro-Audit Service SRL Târgoviște le-a derulat, în toată această perioadă, se ridică, potrivit centralizării făcute de “Jurnalul”, la suma de 41.363.543,57 de lei cu tot cu TVA, adică 9.386.236,9 euro. Din aceasta, contractele atribuite prin procedură simplificată însumează 7.919.076,9 euro.

Printre autoritățile contractante care au apelat la serviciile firmei familiei Horga  s-au numărat Primăria Municipului Târgu Jiu (355.260 de euro) , Primăria Municipiului Slobozia (960.000 de euro), Consiliul Județean Dâmbovița (143/953,5 euro), Primăria Orașului Cugir (194.367.9 euro), Primăria Orașului Buftea (434.745 de euro), Primăria Comunei Conțești (205.486,8 euro), Primăria Municipiului Târgoviște (1,4 milioane de euro, Compania Națională de Investiții (198.482,9 euro), Primăria Orașului Titu (1574.204,5 euro), Primăria Comunei Cojasca (350.194.9 euro), Primăria Comunei Luncrăvița (3.505,6 euro), Consiliul Local al comunei Tunari, județul Ilfov (187.568,8 euro) și Comuna Valea Mare (883.923,4 euro).

Legat de toate aceste contracte, Maria Gabriela Horga precizează că  “SC Euro-Audit Service SRL a fost înființață și funcționează anul 2004 de tatăl meu, Horga Vasile, care, cu excepția perioadelor celor două mandate de parlamentar, a  avut o activitate în mediul privat. În cadrul firmei SC Euro-Audit SRL eu am deținut doar părțile sociale, nu am avut vreo atribuție de administrare, nu am participat nici direct si nici indirect la conducerea și administrarea activității firmei Euro Audit. Nu am fost și nu sunt  implicată personal în obținerea vreunui contract al acestei firme”.

 

Unul din contracte a fost investigat de ANAF

Presa locală dezvăluia, în urmă cu câțiva ani, că, potrivit unui raport al ANAF, compania Euro-Audit Service SRL ar fi încasat ilegal suma de 2,2 milioane de lei de la Primăria Târgu Jiu (FOTO), în urma contractului încheiat cu această instituție a statului în anul 2010. Concret, în 2006, Primăria Târgu Jiu a concesionat serviciul de iluminat public societăţii Romlux Lighting CO SA tot din Târgovişte, firmă condusă de Vasile Horga. Potrivit ANAF, lucrările ar fi fost executate înainte de încheierea contractului, pe data de 2 decembrie 2010, în condiţiile în care iluminatul festiv a fost pornit pe 1 decembrie, iar adaosurile practicate de firma din Târgovişte în contractele cu Primăria Târgu Jiu ar fi fost de aproximativ 400%. Conform jurnaliștilor, “iţele parteneriatului dintre cele două entităţi au intrat în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Asta, deoarece, în 2010, cu doar câteva luni înainte de debutul iernii, cei de la Romlux, care administrau şi iluminatul ornamental al oraşului, au trimis mai multe somaţii Primăriei Târgu Jiu pentru plata unei datorii totale de peste 3,2 milioane de lei. Totul a culminat cu o notificare de reziliere a contractului.

Gabriela Horga aduce lămuriri şi cu privire la acest episod. “Raportul ANAF la care faceți referire nu a vizat firma SC Euro Audit SRL, nefiind dispusă vreo măsură împotriva firmei. Mai mult decât atât, în acest moment, Curtea de Apel Craiova a desființat și anulat acest raport prin hotărâre a instanței în contencios administrativ și aș vrea să subliniez încă o dată că firma Euro Audit nu a avut nicio calitate în acest litigiu”, precizează proaspătul secretar de stat, care adaugă că respectivul contract a fost încheiat de tatăl său, Vasile Horga, în calitate de administator unic. “Eu nu am avut vreo atribuție de administrare în cadrul acestei firme, nu am participat nici direct si nici indirect la nicio operațiune legată de activitatea firmei Euro Audit nici în trecut, nici în prezent”, conchide Maria Gabriela Horga.

 

Subiecte în articol: Maria Gabriela Horga
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri