Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, va fi invitată la Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, unde i se va cere să aloce fonduri suplimentare ANAF, pentru a-i permite să execute controale la cele nouă companii de asigurări care încheie poliţele RCA. Acestea vor fi făcute la cererea Autori¬tăţii de Supraveghere Finan¬ciară în vederea identificării unor posibile operaţiuni sau dosare de daune fictive sau frauduloase, derularea unor operaţiuni financiare necon¬forme şi analizarea dosarelor de reasigurare.
Societăţile vizate sunt Alli¬anz-Ţiriac, Asirom, Carpatica Asigurări, City Insurance, Euroins, Generali Asigurări, Groupama Asigurări, Omniasig şi Uniqa. Pentru a tempera creşterea tarifelor, ASF vrea ca pentru anumite categorii de autovehicule care, prin natura destinaţiei, nu ies în afara graniţelor (cele pentru trans¬portul în comun etc.) să nu mai fie inclusă în RCA şi Cartea Verde. Puşi în faţa acestei măsuri, asigurătorii spun că ea nu a fost luată în calcul nici până acum, dar au refuzat să spună cât reprezină (procen¬tual) fiecare risc în parte în poliţa RCA, inclusiv cel de Carte Verde.
Asigurătorii nu sunt de acord nici cu sistemul de decontare directă care permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu pentru plata despăgubirilor. Refuzul vine din teama că îşi vor recu¬pera foarte greu banii unii de la alţii, pentru că printre ei sunt mulţi rău-platnici.
Transportatorii sunt traşi pe sfoară
Transportatorii spun că nimeni nu ştie formula de calcul a daunalităţii. „Asigurătorii vor să ne fenteze şi pe noi, şi ASF-ul. Ţin la preţuri, nu au scăzut nimic, nu vor să respecte nimic din protocolul semnat în decembrie şi nu pun la dispo¬ziţia ASF formula de calcul a daunalităţii. Despre Cartea Verde, spun că nici nu este luată în calcul. Cât timp nimeni nu ştie formula de calcul, ei pot declara orice”, explică Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR. (Diana Scarlat)