Jurnalul.ro Ştiri Social Pensiile mărite ar putea întârzia jumătate de an

Pensiile mărite ar putea întârzia jumătate de an

de Diana Scarlat    |   

Noua Lege a pensiilor a fost votată ieri, în Parlament, după o întârziere de șase luni. Ar mai dura cel puțin șase luni până când pensionarii vor primi banii în plus, din cauza unui adevărat cerc vicios: fără un soft performant nu se pot angaja oameni în plus la Casa de Pensii, dar softul nu poate fi cumpărat decât după publicarea noii legi în Monitorul Oficial. Dacă președintele Iohannis refuză promulgarea, s-ar mai putea vota o dată abia la toamnă.

 

După votul de ieri, din Camera Deputaților, noua lege a pensiilor așteaptă promulgarea, din partea președintelui României, Klaus Iohannis, care are dreptul să o respingă și să o retrimită în Parlament. Modificările s-ar putea face abia la toamnă, dacă nu se convoacă sesiune parlamentară extraordinară. Legea fusese respinsă, săptămâna trecută, de Senat, prima cameră sesizată, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, deși proiectul a fost introdus la cererea PSD-ALDE, coaliția care deține majoritate absolută în Senat. Opoziția a acuzat coaliția de la guvernare că, de fapt, nici nu-și dorește să intre în vigoare această lege, tocmai pentru că majorările promise nu se pot plăti.

 

„Bani oricum nu există. Chiar în expunerea de motive se arată că această lege, doar în anul curent, are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani care nu sunt prevăzuți în legea asigurărilor sociale”, a fost replica deputatului USR Cristian Seidler.

În replică, Lia Olguța Vasilescu, cea care a inițiat proiectul legislativ, dă asigurări că banii există și se pot plăti pensiile majorate, care vor ajunge la nivelul celor speciale. „Suntem singurul guvern care a plafonat pensiile speciale și asta ne-a costat la vot. Ne propunem să ajungem, cu pensiile publice, pensiile speciale. Un doctor ajunge la o pensie de 5.000 de lei, un profesor universitar la 8.000 de lei”, a declarat Olguța Vasilescu.

 

S-ar putea tărăgăna până în 2022

 

Calculele calendaristice arată că pensiile majorate oricum nu s-ar putea plăti din acest an, chiar dacă președintele ar promulga legea, în cel mai scurt timp. Doar pentru a putea începe recalcularea celor peste cinci milioane de pensii, ar trebui să mai treacă cel puțin șase luni. Mai este nevoie de angajați în plus și de un soft. Lia Olguța Vasilescu acuză întârzierile de până acum, care stau la baza viitoarelor decalaje.

„Casa Națională de Pensii ar fi trebuit deja să înceapă, de la 1 ianuarie, recalcularea tuturor pensiilor din România, astfel încât, în anul 2021, practic, absolut toți pensionarii să aibă o pensie recalculată”, a spus aceasta, precizând că urmează să se suplimenteze numărul angajaților Casei de Pensii, dar și noile angajări s-ar face abia după implementarea softului de calcul pentru întregul sistem. Și aici sunt prevăzute întârzieri, pentru că organizarea licitației presupune ca mai întâi să fie publicată noua lege în Monitorul Oficial, ceea ce s-ar putea întâmpla abia după promulgare.

 

S-a tot discutat că nu există bani. În doi ani de guvernare, vorbim despre venituri în plus, în PIB. Dacă facem o comparație, în alți șapte ani de guvernare s-au strâns mai puține venituri. Putem înțelege că dacă întregistrăm venituri mai mari la economie, este normal ca ele să ajungă și la populație.

 

Lia Olguța Vasilescu

 

 

Subiecte în articol: pensii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri