Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii De teama sanctiunilor, francezii de la Total se retrag din Iran

De teama sanctiunilor, francezii de la Total se retrag din Iran

Grupul petrolier francez Total a renunţat la proiectele sale de investiţii în Iran, estimate la mai multe miliarde de dolari, ca urmare a restabilirii sancţiunilor americane împotriva Iranului care afectează şi companiile din afara SUA, întrucât ele riscă represalii din partea Washingtonului în cazul în care nu se conformează acestor sancţiuni. 

 

Anunţul a fost făcut luni de ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanghaneh. Într-o declaraţie în faţa parlamentului de la Teheran, acesta a mai menţionat că infrastructurile iraniene de extracţie a petrolului şi gazelor naturale se află într-o stare dezastruoasă, ele necesitând investiţii pe care statul iranian nu are capacitatea să le finanţeze. 

Într-o reacţie, compania Total a precizat că a 'notificat autorităţilor iraniene retragerea din contract, la terminarea termenului de 60 de zile prevăzut pentru obţinerea unei derogări din partea autorităţilor americane'. Această derogare 'nu a putut fi obţinută, în pofida sprijinului oferit de autorităţile franceze şi europene', explică grupul petrolier francez. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri