Pe fondul escaladării fără precedent a tensiunilor dintre Moscova și blocul NATO-Ucraina, o nouă concentrare masivă de trupe ruse la granița ucraineană transformă întreaga zonă de frontieră într-un butoi cu pulbere, care poate să explodeze în orice moment. Americanii și europenii au observat în ultima vreme o mișcare de trupe și echipamente de luptă pe care o consideră neobișnuită și alarmantă, asemănătoare cu desfășurarea militară din luna aprilie, cea mai amplă și inexplicabilă mobilizare de contingente ruse la granița cu Ucraina de după anexarea ilegală a Crimeei. Mișcarea are loc pe fondul adoptării unei retorici extrem de dure a Kremlinului la adresa Kievului, prin care președintele Vladimir Putin și oficialitățile de la Moscova atacă legăturile Ucrainei cu Occidentul și chiar pun la îndoială suveranitatea acestei țări. Și relațiile dintre Rusia și NATO sunt deosebit de tensionate. Moscova și-a suspendat misiunea din Bruxelles la NATO, la jumătatea lui octombrie, după ce blocul militar transatlantic a expulzat opt membri ai misiunii, acuzați de spionaj.
Desfășurarea de forțe de la granița ruso-ucraineană este extrem de periculoasă, avertizează oficialități americane și europene sub acoperirea anonimatului, deoarece nu au fost mandatate încă să discute acest subiect în public, susține „The Washington Post”. Imagini ajunse pe rețelele de socializare în ultimele zile arată trenuri militare și convoaie ruse, care transportă în vestul și sudul Rusiei o cantitate impresionantă de echipamente de luptă, între care numeroase tancuri și rachete. După toate aparențele, nu este vorba despre un exercițiu de luptă, iar analiștii militari occidentali se întreabă acum care este scopul real al noii desfășurări de forțe.
90.000 de soldați ruși, gata de atac
Mișcările de trupe au început să fie observate în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat „Zapad 2021”, exercițiile militare comune cu Belarus, desfășurate în flancul său vestic, la jumătatea lunii septembrie. Imaginile din satelit arată că Armata a 41-a, cu baza în orașul siberian Novosibirsk, nu s-a întors în Siberia după terminarea exercițiului și s-a alăturat altor forțe ruse lângă granița ucraineană. De asemenea, imaginile par să arate că Armata 1 de Tancuri a Gărzilor din Rusia, unitate de elită cu baza în afara Moscovei, se deplasează spre Ucraina. Potrivit lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Apărare și Securitate Națională, după încheierea „Zapad 2021” Rusia a lăsat echipamente militare, precum și centre de control și comunicare, în taberele de antrenament aflate de-a lungul graniței cu Ucraina. Danilov estimează numărul de militari ruși desfășurați la frontiera ucraineană la 90.000, neincluzând zecile de mii de soldați staționați în Crimeea.
Rusia a creat panică în Occident și în trecut. Potrivit autorităților de la Kiev, numărul soldaților ruși ajunsese la începutul lui aprilie la 32.700, în Crimeea, în timp ce ofițerii trimiși de Moscova comandau efective de circa 28.000 de militari separatiști în estul teritoriului ucrainean. Rușii au masat atunci numeroase contingente la granița cu Ucraina, dând impresia că pregătesc invadarea vecinului lor vestic.
Discurs radical, situație explozivă
Oficialitățile de la Kiev consideră aceste manevre drept o modalitate prin care Moscova întreține în zonă o situație tensionată, de nesiguranță. Din 2015, atunci când liniile frontului au înghețat pe actualele poziții, concentrările de forțe nu au dus la noi cuceriri teritoriale din partea rușilor sau a forțelor separatiste sprijinite de aceștia. De data aceasta, situația pare să se fi schimbat însă radical.
Tonul și mesajul Kremlinului față de Ucraina au devenit brusc agresive. Într-o serie de discursuri susținute în ultimele luni, Putin și alte oficialități ruse de rang înalt au afirmat că intensificarea activităților NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Moscova, de unde, până atunci, interziseseră, tot la nivel declarativ, doar aderarea ucrainenilor la Alianța Nord-Atlantică.
Schimbarea de poziție a devenit evidentă, după ce, într-un articol publicat în luna iunie, Putin a susținut că Ucraina este controlată funcțional de către statele occidentale pentru a alimenta sentimentele antirusești. „Nu vom permite niciodată teritoriilor noastre istorice și oamenilor apropiați de noi, care trăiesc acolo, să fie utilizați împotriva Rusiei. Iar celor care vor face o asemenea încercare vreau să le spun că, în acest fel, își vor distruge propria țară!”, a tunat liderul de la Kremlin. Mai mult, luna aceasta, Putin a spus că, deși aderarea oficială a Ucrainei la NATO ar putea să nu aibă loc niciodată, „expansiunea militară (occidentală n.r.) pe teritoriul său este deja în plină derulare, iar acest lucru reprezintă un pericol pentru Federația Rusă”. Putin a criticat și recentele comentarii ale secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care, în timpul vizitei oficiale de la Kiev, luna aceasta, a descris Rusia drept un obstacol pentru pace și a spus că discuțiile pentru acceptarea Ucrainei în blocul militar transatlantic rămân deschise.
Într-un articol din ziarul „Kommersant”, din 11 octombrie, Dmitri Medvedev, fost președinte rus și actual șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a numit Ucraina „un stat vasal”, aflat „sub control extern direct”. Anterior, președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, protejatul lui Putin, a acuzat SUA că, sub acoperirea unor centre de antrenament, construiesc baze militare NATO în Ucraina.
Ani de zile, trupele americane au antrenat forțele ucrainene în vestul Ucrainei, într-o inițiativă adoptată de Washington și aliații săi din NATO, după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. În același timp, unitățile militare ucrainene au participat la exerciții comune cu SUA și NATO.
Putin și-a schimbat discursul și nu mai este dispus să tolereze atitudinea pro-occidentală a Kievului