Jurnalul.ro Ştiri Locale Peste un milion de locuinţe au rămas fără furnizor de căldură

Peste un milion de locuinţe au rămas fără furnizor de căldură

de Diana Scarlat    |   

Datorile vechi de 12 ani ale Primăriei Capitalei către RADET, ale RADET către ELCEN şi ale ultimei către furnizorii de gaze naturale reprezintă o reală ameninţare, mai ales acum, în prag de iarnă. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, îi asigură pe bucureşteni că nu vor fi probleme cu încălzirea, pentru că a făcut toate demersurile pentru a se face plăţile, însă sistemul de termificare este atât de grav afectat, însât nimeni nu garantează, de fapt, că în această iarnă nu vor fi probleme. Specialiştii spun că indiferent câte eforturi ar face PMB, oricând se poate opri căldura, în miezul iernii.

Bucureştenii s-ar putea aştepta oricând la oprirea încălzirii, idiferent dacă datoriile vor fi plătite, spune Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR). Capitala nici măcar nu este primul oraş în care locuitorii ar rămâne fără furnizorul de căldură şi apă caldă. Sunt zeci de oraşe care nu mai au furnizor de căldură, iar oamenii sunt în pericol din cauza soluţiilor improvizate pe care le folosesc. “Peste un milion de apartamente din ţară au rămas fără  alimentarea cu apă caldă şi căldură, pentru că furnizorii s-au închis. Din 315 sisteme, mai sunt doar 60 astăzi. Toate oraşele cu mai puţin de 50.000 de locuitori sunt în aceeaşi situaţie. Problemele au apărut încă din anul 2000. S-a ajuns la falimentul furnizorilor în multe localităţi, iar Bucureştiul a rezistat până acum, dar fenomenul este acelaşi”, spune Radu Opaina. Cu alte cuvinte, nu ar fi nicio noutate dacă RADET s-ar închide, iar bucureştenii n-ar mai avea furnizor de agent termic, ba chiar ar fi ceva normal, dacă ne raportăm la restul ţării.

Eforturi de la PMB

Intrarea în insolvenţă a RADET ar trebui să rezolve problemele regiei, însă nici măcar aceste probleme nu se cunosc în totalitate. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că sumele considerate restante nu sunt în contabilitatea PMB şi, pentru că nu s-a putut face niciodată un audit, nu s-a putut face o verificare încrucişată, în oglindă, a situaţiei reale a restanţelor. Firea îi asigură pe bucureşteni că nu va exista problema întreruperii alimentării cu agent termic şi apă caldă. „Cele 186 de milioane de euro care vor ajunge în Capitală pentru redimensionarea reţelei de termoficare, reprezintă bani care vin la primărie, pentru că primăria este aplicantul şi nu RADET-ul şi nu se vor pierde aceste fonduri europene", a menţionat primarul Gabriela Firea.

 

Se caută banii dispăruţi

 

Primarul interimar numit în funcţie imediat după arestarea lui Sorin Oprescu, Ştefănel Dan Marin, a fost primul care s-a lovit de problema datoriilor către RADET şi ELCEN, iar el spunea, în noiembrie 2015, că PMB nu a plătit toată subvenţia, rămânând în fiecare lună cel puţin 20% din suma totală care nu s-ar fi axchitat, timp de 12 ani, chiar dacă primăria avea banii. Astăzi se vorbeşte, însă, despre bani care ar fi fost sustraşi din bugetul PMB, printr-o fraudă făcută de angajaţi ai primăriei şi ai RADET. „Sunt bani care nu pot fi justificaţi. Cineva a cheltuit aceşti bani, fără a avea acest drept, în mod ilegal”

 

Subvenţii doar pentru unii

Subvenţiile sunt de circa 50% pentru încălzire, în toată ţara, iar banii vin de la bugetul local şi de la cel  naţional. Banii sunt alocaţi, însă, discreţionar, doar în avantajul unora, pentru că în mediul rural nu se aplică aceleaşi subvenţii, mediul rural reprezentând circa 85% din suprafaţa României. Ajutoarele pentru lemne în mediul rural reprezintă cu totul altceva şi nu se încadrează în acelaşi buget calculat pentru subvenţiile din mediul urban. Pe de altă  parte, cei care au rămas definitiv fără furnizorul de energie termică au rămas şi fără subvenţiile pentru încălzire. “De ani de zile tot facem sugestii, dar nu interesează pe nimeni. Aceste subvenţii ar trebui să nu mai  fie acordate doar în beneficiul unora şi să fie date doar pentru cazurile speciale cu adevărat”, mai spune Opaina. Dezvoltatorii imobiliari au renunţat, în ultimii ani, la a mai construi blocuri racordate la RADET, preferând să vândă apartamente dotate cu centrale de apartament.

 

În momentul acesta nu există rezolvare. Ar trebui  să o luăm pas  cu pas, să se recupereze banii şi să se reformeze sistemul radical Radu Opaina, preşedintele FAPR

40.000 de apartamente din București sunt în acest moment debranşate din cauza neplăţii datoriilor către RADET şi alte 30.000 care au optat pentru centrală de apartament. Blocurile noi se construiesc fără legături la rețeaua RADET, cu centrale de apartament, şi sunt deja circa 60.000 de apartamente noi de acest fel.  

 

Iernile trecute, peste 100 de blocuri au rămas fără căldură şi apă caldă în fiecare zi, din cauza defecţiunilor. Anul acesta ar putea fi de patru ori mai multe, adică vor fi afectaţi circa 40.000 de oameni în fiecare zi. Dacă nu-şi vor primi salariile la timp, angajaţii ar putea refuza să remedieze defecţiunile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri