Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pictorii Iványi Grünwald Béla, Tasso Marchini și Nagy Albert, vârfurile Licitației Quadro #30

Pictorii Iványi Grünwald Béla, Tasso Marchini și Nagy Albert, vârfurile Licitației Quadro #30

de Magdalena Popa Buluc    |   

Licitația Quadro #30 aduce în fața colecționarilor o selecție vastă de pictură, grafică și sculptură modernă și reunește peste 150 de lucrări, aparținând unui număr divers de școli și artiști, cu prețuri de pornire între 30 – 17.000 EUR. Evenimentul va avea loc între 11 - 13 decembrie 2020 și se va desfășura exclusiv online, pe website-ul galeriei. 

Vârfurile licitației sunt: picturile Seara, Roma, din 1904, de Iványi Grünwald BélaPlopi la malul MăriiBalcic, din 1935, de Tasso Marchini, și două tablouri realizate de Nagy Albert ce demonstrează puternicile legături ale artei ardelenești cu Italia.

Unul dintre fondatorii Școlii de la Baia Mare, Iványi Grünwald Béla, a realizat Seara, Roma, în 1904, în timpul unei burse în capitala Italiei. Pânza de mari dimensiuni reprezintă o piesă extrem de importantă a primei generații de artiști băimăreni, marcată încă de simbolism și de naturalismul târziu, care a fost deja reprodusă în 1906 în cartea lui

Malonyay Dezső despre arta tânără maghiară.

Tasso Marchini, de origine italo-sârbă, a ajuns în tumultul războiului în Ardeal. Dintre toți pictorii clujeni, el avea în venă culorile mediteraneene, fapt al cărui excelent exemplu este peisajul din Balcic din licitație, realizat în penultimul an al scurtei vieți a celui pe care și profesorii școlii clujene îl considerau un adevărat geniu. Marchini a murit la 29 de ani, în 1936. Lucrarea prezentă în licitația Quadro este una dintre ultimele picturi în ulei realizate de artist.

Pictorul Nagy Albert, considerat unul dintre cei mai valoroși autori ai școlii clujene, și-a definitivat stilul pictural în timpul vieții sale în Roma, între 1926 - 1937. Artistul a creat o operă picturală restrânsă, marcată de realism și umanism, majoritatea lucrărilor sale aflându-se în colecții muzeale, fiind cu totul deosebit ca într-o licitație să apară două lucrări de-ale sale. 

Iványi Grünwald Béla, Autoportret, cca 1903

Din vasta selecție băimăreană se remarcă un puternic autoportret de Ziffer Sándor, o amplă lucrare a excelentului colorist Bornemisza Géza, atmosfera de iarnă specifică băimăreană de K. Csikós Antónia, dar și piese de Pittner Olivér, Eugen Pascu, Nagy Oszkár sau Mándy Laura. Acestora li se alătură rarele pasteluri realizate de expresionistul Aurel Popp în anii 1920. 

Varga Nándor Lajos s-a remarcat mai ales ca un excelent grafician, însă licitația Quadro #30 aduce în atenția colecționarilor o amplă pictură muzeală, Adam și Eva, realizată în 1925. 

Grafica maeștrilor Hans Mattis Teutsch, Aba Novák Vilmos, Nagy István, Kmetty János, Aurel Ciupe, Nagy Imre, Barcsay Jenő, Thorma János, Gy. Szabó Béla întregește colecția. 

Școala bucureșteană este reprezentată de importanți autori ca Nicolae Vermont, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu și Constantin Piliuță.

Școala clujeană postbelică este reprezentată de o mare varietate de artiști: Balázs Péter, Kovács Zoltán, Incze János Dés, Mohy Sándor, Incze Ferenc, Ion Sima, Feszt László, Kusztos Endre, Heim András, Maria Ciupe, Teodor Harșia, Anton Lazăr și Györkös Mányi Albert

Se remarcă prezența în licitație a unui număr însemnat de artiști moderni ca Dorian Szasz, Mihai Olos, Feszt László și Heim András.

Pictorul Nagy Albert, în atelierul său

Selecția de pictură și grafică este completată de o mică colecție de sculpturi semnate de Török István, Törös Gábor, Szervátiusz Tibor, Egon Marc Lövith, Benczédi Sándor.

Expoziția licitației este deschisă în perioada 2 decembrie – 13 decembrie 2020. Lucrările vor putea fi văzute la sediul Galeriei Quadro, pe strada Samuil Micu, nr. 7, între orele 10:00 - 18:00, de luni până vineri. Toate măsurile de igienă și protecție vor fi respectate pe perioada vizitei. Purtarea măștii în incinta galeriei este obligatorie.

Catalogul licitației va fi disponibil pe site-ul galeriei, începând cu data de 2 decembrie. 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri