Potrivit cumvaplace.ro, o puteți mânca simplă, ca fel principal, dar piureul de cartofi cu ceapă caramelizată se potrivește perfect lângă o bucată de somon pe grătar sau o friptură de porc la cuptor. Poftă bună vă dorim!
INGREDIENTE
-
1.3 kg cartofi, tăiați în cubulețe
-
5 linguri de ulei de măsline
-
120 ml lapte călduț
-
Sare
-
Piper
- Pentru ceapa caramelizată
-
2 linguri de ulei de măsline
-
5 cepe mari, tăiate solzișori
-
Rozmarin
-
Oregano (sau cimbru)
-
1 lingură de oțet balsamic
CUM SĂ FACEȚI
- Pentru ceapa caramelizată, încingeți 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu. Adăugați ceapa și un praf de sare și gătiți, amestecând des, până când se caramelizează – aproximativ 20 de minute.
- Adăugați ierburile și oțetul balsamic și mai țineți pe foc 2-3 minute. Dacă amestecul de ceapă pare uscat, adăugați câte un strop de apă până capătă consistența unei dulceți.
- Pentru piureul de cartofi, puneți o oală cu apă și sare la fiert. Adăugați cartofii și fierbeți timp de 15-20 de minute sau până când furculița îi pătrunde ușor. Îi scurgeți bine în final.
- Zdrobiți cartofii și încorporați uleiul de măsline și laptele. Condimentați cu sare și piper după gust.
- În momentul servirii, fie puneți piureul pe un platou și îl acoperiți cu ceapa caramelizată, fie îl împărțiți pe farfurii, în porții individuale.