Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polițe RCA mai scumpe în 2023: Noi criterii pe care asiguratorii le pot impune la RCA!

Polițe RCA mai scumpe în 2023: Noi criterii pe care asiguratorii le pot impune la RCA!

În acest an, prețurile la polițele RCA pot fi mai mari ca anul trecut, dacă se va ține cont de data de fabricație a mașinii și de alte criterii. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice ar putea vedea creșterea prețurilor imediat, prin compararea tarifelor cu prețurile de anul trecut. Cele mai mari diferențe se pot observa mai ales pentru polițele emise pe perioade mai mici de 12 luni.

Conform companiilor de asigurări, proprietarii de vehicule din România ar putea plăti mai mulți bani pentru polițele RCA, dacă acestea se vor calcula și în funcție de vechime și kilometraj. Piața asigurărilor din România a evoluat în ultima perioadă de timp, în sensul că an de an apar noi reguli, reglementări, standarde. S-a observat că se dorește creșterea tarifelor la polițe și din cauza creșterii costurilor operaționale ale companiilor de asigurări.

Asiguratorii spun că prețul unei polițe auto RCA ar putea fi influențat de mai mulți factori în viitorul apropiat. Ei sunt cei care își pot impune regulile și de asemenea își pot alege și clienții.  

Accidentele rutiere au crescut în ultimii ani și au ca rezultat un număr inacceptabil de decese. Statisticile arată că la nivel global, peste 90% din toate decesele din traficul rutier sunt în țările cu venituri mici și medii. Pe viitor se prevede că vor apărea noi indicatori de siguranță rutieră, deoarece numărul de persoane care mor în accidente grave este destul de mare.

Și amenzile pentru depășirea limitei de viteză impusă au crescut și probabil că vor mai crește în următorii ani. Se dorește încurajarea restabilirii ordinii pe drumurile publice, respectarea vitezei legale și prevenirea accidentelor în trafic. În 2023, conducătorii auto care nu respectă limita de viteză pe drum pot fi sancționați aspru, cu amenzi ce sunt calculate după valoarea punctului de amendă – în valoare de 1.450 de lei.

Firmele de asigurări aduc noi criterii pentru calculul poliței RCA

Conform simulărilor, astfel de prețuri pot varia și pot deveni mai mari, în funcție de următorii factori:

  • Locul unde un șofer se deplasează preponderent, riscurile ce pot să apară, dacă este vorba despre un oraș cu trafic intens sau nu
  • Data de achiziție a mașinii; dacă este vorba despre o mașină mai veche, se consideră că ar putea apărea riscul de producere a unui accident rutier
  • Vârsta conducătorului auto și momentul în care acesta a obținut permisul de conducere
  • Kilometrajul pe care autoturismul îl are la momentul realizării poliței RCA.  

Prețul unei asigurări RCA se calculează și în funcție de vârsta proprietarului mașinii. Potrivit asiguratorilor, un șofer care este considerat începător, sau care are vârsta până în 25 de ani, va plăti o sumă mai mare la polița RCA, comparativ cu un șofer cu vârsta mai mare de 60 de ani.

Cu cât șoferul este mai în vârstă și are o experiență mai mare la condus, cu atât riscul de a provoca accidente este mai redus. De aceea și asigurarea auto RCA este mai scumpă pentru șoferii mai tineri. Se ține cont de statistici, de lipsa de experiență, de vârsta la calculul prețului poliței RCA. Cum era și de așteptat, această diferență de preț nemulțumește pe șoferi.

Companiile de asigurări pun la dispoziția consumatorilor calculatoare online, prin care pot anticipa costurile și pot achiziționa un RCA în rate. Astfel se poate calcula și afla cel mai ieftin RCA, lucru important înainte de a încheia polița. Prin obținerea cât mai repede a tuturor informațiilor și identificarea costurilor, se poate face economie de timp și de bani.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri