Jurnalul.ro Cultură Portrete nemaivăzute ale unor celebri actori români, expuse în premieră la Photo Trends Festival

Portrete nemaivăzute ale unor celebri actori români, expuse în premieră la Photo Trends Festival

de Magdalena Popa Buluc    |   

Una dintre surprizele pregătite de organizatorii Photo Trends Festival (19-27 august) este expoziția de fotografie reActor, cu o selecție de 18 portrete ale unor actori români cunoscuți, nemaivăzute până în prezent, recuperate și redate publicului de Arhiva de Fotografie.

Vor fi prezentate 18 fragmente de memorie vizuală, dintr-o arhivă găsită într-o sacoșă, salvată la un talcioc din București. Probabil unul din micile fragmente de arhivă care au supraviețuit, după 1990, din vastele arhivele conținute de colosul care a fost Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, arhiva din sacoșă este compusă din aproximativ 1000 de clișee și negative de probă, toate portrete.

„Expoziția pe care o vom face împreună cu Arhiva de Fotografie (AdF), prima platformă științifică independentă din România dedicată salvării, conservării și cercetării patrimoniului fotografic, cât și educației prin fotografie, va fi una specială, unică. În mai puțin de cinci ani de activitate, AdF a salvat aproape 50.000 de documente fotografice și face eforturi pentru înființarea unui muzeu al fotografiei. Le mulțumesc istoricului Radu Bârlă, coordonatorul Arhivei și Alinei Pătru, care se ocupă de comunicare, pentru acest proiect pe care suntem onorați să îl prezentăm la Photo Trends Festival”, precizează Cătălin Rudolf, directorul evenimentului.

Expoziția va fi vernisată în cadrul Photo Trends Festival, în stațiunea 2 Mai și va putea fi vizitată gratuit în perioada 19-27 august, fiind expusă în aer liber.

Reamintim că tot în cadrul Photo Trends Festival, pe 23 august va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Ucraina. Războiul de lângă noi”, cu fotografii impresionante, realizate de cunoscutul fotograf român Vadim Ghirdă, corespondentul Associated Press care a primit Premiul Pulitzer anul acesta.

Photo Trends Festival s-a născut în urma a 10 ani de VSLO (Vama sub Lumini de Oscar), cel mai mare festival de arte vizuale din România (2010-2019). Echipa care a realizat festivalul din Vama Veche a trecut la nivelul următor și a pus bazele unui nou festival, în care cursurile durează câte trei zile, iar la final este desemnat un câștigător al Marelui Trofeu „Photo Trends Festival”. De-a lungul celor zece ani au fost organizate zeci de cursuri foto și seminarii gratuite, expoziții și concerte, iar cei mai talentați fotografi au fost premiați cu echipamente foto-video și cu trofee special create pentru eveniment.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri