Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul izolat, despre starea de urgență: Decretul nu este încă finalizat. El va fi prezentat doar de președinte

Premierul izolat, despre starea de urgență: Decretul nu este încă finalizat. El va fi prezentat doar de președinte

de Ion Alexandru    |   

Proaspăt reinstalat în funcție, premierul Ludovic Orban a ținut, duminică seară, prima sa teleconferință de presă, din Vila Lac 1, unde se află izolat, după ce a luat contact cu senatorul Vergil Chițac, contaminat cu virusul COVID-19. Orban a ținut să își laude activitatea derulată în perioada interimatului, arătând că, în comparație cu alte state, numărul celor infectați cu coronavirus în România este, încă, scăzut.

Legat de măsurile care urmează să fie prevăzute în decretul prin care, luni, președintele României va  institui măsura stării de urgență, Ludovic Orban a precizat că, la ora susținerii conferinței, acest decret nu avea o formă finală. Însă, a ținut să precizeze că, din câte cunoaște, aceste măsuri vizează întărirea capacității instituțiilor aflate “în prima linie a bătăliei”, dar și mediul economic, grav afectat de oprirea sau limitarea activităților desfășurate. De asemenea, starea de urgență va permite instituțiilor să achiziționeze echipamente și produse prin negociere directă, în regim de urgență. Mai mult, Orban spune că starea de urgență va permite Guvernului să opereze o rectificare bugetară înainte de luna septembrie, așa cum este prevăzut, în prezent, în lege. Premierul a adăugat, însă, că autoritățile vor lua orice măsură pe care o consideră necesară, în această perioadă, dar forma finală a decretului prin care se instituie, începând de luni, starea de urgență, va fi prezentată de către Klaus Iohannis.

Daniel Apostol, directorul editorial al cotidianului “Jurnalul”, a cerut lămuriri de la premier cu privire la modul în care Executivul a negociat cu lanțurile hoteliere, în vederea rechiziționării de spații de carantinare, și cum se poate acoperi necesarul spațiilor de tratare și carantinare. Orban a precizat că sunt gândite măsuri graduale, în principal, care vizează spațiile de tratare din spitale și ocuparea acestor spații de către persoanele infectate cu acest virus. O a doua întrebare adresată vizează modul în care Guvernul intenționează să acorde facilități fiscale agenților economici afectați de această situație. “Aceste măsuri pot fi de creditare fiscală. Scutirea de la plata taxelor și impozitelor pentru o perioadă de 2-3 luni, după care această datorie să fie eșalonată, după trecerea crizei", a precizat premierul.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri