Dacă în 2022 pe primul loc a fost berea, acum cârnații de Mangalița au ajuns în topul preferințelor. De altfel, România se află pe locul trei în Europa în rândul marilor producătorilor de cârnaţi, după Polonia şi Austria. Fie că sunt de porc, oaie sau vită, cârnaţii au avut vâmnzări un miliard de euro.
Cârnatul românesc devine nelipsit de pe mesele noastre. Producătorii spun că s-au înmulţit comenzile, mai ales acum, în preajma Crăciunului.
Ioan Tătăran, administrator fabrică: În perioada sărbătorilor facem cam 1200 de kilograme de cârnaţi de diferite feluri. În primul rând, cârnatul de casă de mangaliţa care este cel mai solicitat. Facem şi cârnaţi ţărăneşti şi cârnaţi picanţi.
În anul 2022, producția de cârnați a generat aproape un miliard de euro la PIB-ul României. Polonia s-a clasat pe primul loc în Europa, cu o valoare de 2,4 miliarde de euro, urmată de Austria cu peste un miliard de euro. După noi, în clasament sunt alte ţări cu tradiţie în domeniu, precum Slovacia şi Ungaria.
Cristina Smădu, producător: Am observat şi o creştere, dar şi noi am crescut varietatea de cârnaţi. De la cârnaţi de porc, la cârnaţi de oaie şi vită sau vită şi porc. O carne bună şi condimentele naturale, acela dă gustul perfect pentru cârnat.
Cosmin Dragomir, expert în gastronomie: Vorbesc şi din punct de vedere tradiţional şi asta ne-a rămas cumva în sânge, apetitul pentru cârnaţi. Sunt un preparat pe care îl poti păstra mult timp. Il afumi, il usuci.
Ioan Cezar, expert culinar: Este un consum foarte solid de cârnaţi în România. Suntem cârnăţari, dacă pot numi aşa. Ne plac şi îi asociem cu o bunăstare. Îi asociem inclusiv cu mâncarea ritualică, festivă.
Cârnații de Pleșcoi și caltaboșul au intrat în topul mondial al celor mai buni cârnaţi din lume, transmite observatornews.ro.
La PIB-ul României contribuie cel mai mult industria energetică, agricultura şi construcţiile.