Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima navă cu cereale din Ucraina a fost autorizată la Istanbul să-și continue drumul spre Liban

Prima navă cu cereale din Ucraina a fost autorizată la Istanbul să-și continue drumul spre Liban

Prima navă cu cereale din Ucraina a fost autorizată la Istanbul să-și continue drumul spre Liban, anunță Ministerul turc al Apărării, scrie AFP.

Inspecția a fost realizată de Centrul comun înființat în urma acordurilor de la Istanbul, alcătuit din reprezentanții Ucrainei, Rusiei, Turciei și ONU. Controlul a durat circa o oră și a avut scopul de a certifica faptul că aceasta nu transportă armament. 
''Nava va continua în scurt timp să navigheze prin strâmtoarea Bosfor, din Istanbul spre destinaţia finală Liban'', a transmis instituția pe Twitter.

Vasul este sub pavilion Sierra Leon și pleacă spre Tripoli, în nordul Libanului, prin Bosfor, care face legătura între Marea Neagră și Marea Marmara, de unde ajunge în Marea Mediterană prin strâmtoarea Dardanele. 
Nava a plecat cu 26.000 de tone de porumb la bord din Odesa.

Este primul transport de cereale din Ucraina după începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022. 

Acordul de la Istanbul a fost încheiat pentru 4 luni, cu posibilitate de prelungire automată și va ajuta la reducerea crizei alimentare din statele asiatice și africane. Libanul se află deja într-o situație gravă, populația petrecând zilnic circa 3 ore la cozi pentru pâine. 
 

Subiecte în articol: ucraina cereale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri