Jurnalul.ro Ştiri Social Profesorii, umiliți de Legea salarizării

Profesorii, umiliți de Legea salarizării

de Diana Scarlat    |   

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ trage un semnal de alarmă, arătând că Educația nu are nicio șansă în România, cât timp profesorii au salarii mai mici decât șoferii primăriilor. Cei mai slab pregătiți absolvenți ai facultăților se îndreaptă către catedră, neavând alternativă, în timp ce premianții stau departe de sistemul de Educație, iar acest lucru se întâmplă de mai bine de zece ani. Legea salarizării ar fi putut schimba lucrurile în bine, dar a dat lovitura de grație Educației, pe termen nelimitat.

Încă de la începutul discuțiilor pe marginea Legii salarizării unitare, sindicaliștii au avertizat-o pe Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, că erorile de calcul sunt foarte grave și se va ajunge la o situație fără precedent, coroborat cu creșterea salariului minim pe economie. Practic, ceea ce arătau sindicatele și contesta vehement ministrul Muncii este exact ce se constată astăzi: că a crescut foarte mult numărul celor care vor lucra pentru sume aproximativ egale cu salariul minim. FSLI arată că profesorii vor avea salarii mai mici decât ale șoferilor sau ale secretarelor din primării. Tot primăriile sunt cele care împart banii pentru școli, care sunt în subordinea lor, numai că primarul nu are dreptul să decidă ce salariu va da unui profesor performant, chiar dacă ar vrea să facă asta, pentru a-l motiva. „Primarul poate decide, conform noii legi, doar ce salarii dă angajaților primăriei, chiar dacă are în subordine școala. Salarii profesorilor sunt stabilite în grilă, prin lege, iar administrația locală e doar ordonator de credite”, explică un profesor din mediul rural.

Cifrele reale contrazic declarațiile

Conform FSLI, de la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de numai 55 de lei. „Creşterea salariului brut cu 25% înseamnă, în realitate, majorarea salariului net cu doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat. Un profesor, cu peste 40 de ani de muncă va avea, de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%. În aceste condiții, nu ne putem aștepta ca educația să evolueze spre mai bine în România. De 27 de ani sunt probleme în acest sistem și s-au văzut rezultatele, tinerii absolvenți nu vor să devină profesori și va fi din ce în ce mai rău”, a explicat Simion Hăncescu, liderul FSLI. Sindicaliștii mai arată că prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare. Tot de la 1 ianuarie 2018, viceprimarul unei comune cu mai puțin de 3.000 de locuitori va avea  5.700 de lei (coeficient  - 3), fără a avea neapărat studii superioare sau măcar liceale. Având coeficient 10, primarul Capitalei va câștiga 19.000 de lei pe lună.

Legea 153/2017 este nedreaptă, atâta timp regulile de aplicare sunt diferite și discriminatorii. În timp ce angajaţii din educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleși s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017.

Simion Hăncescu, lider FSLI

Salariul minim brut pe economie este, începând de la 1 ianuarie 2018, 1.900 lei, iar un profesor debutant câștigă un salariu net de 1.495 de lei, după majorare.

Subiecte în articol: profesori nemultumiti salariu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri