x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine sunt vedetele „Guvernului răzbunării”, de la Washington

Cine sunt vedetele „Guvernului răzbunării”, de la Washington

de Şerban Mihăilă    |    20 Noi 2024   •   08:20
Cine sunt vedetele „Guvernului răzbunării”, de la Washington

Prin Matt Gaetz, nominalizat pentru funcția de procuror general al SUA, și Pete Hegseth, desemnat să conducă Departamentul american al Apărării, Trump a ales doi candidați combativi, cu un mandat alimentat de o susținere frenetică a platformei „Make America Great Again” (MAGA), pentru a distruge actualele structuri și a transforma radical instituțiile pe care urmează să le preia.

La fel ca majoritatea celor aleși de noul președinte american, Gaetz, 42 de ani, și Hegseth, 44 de ani, sunt loialiști înfocați ai lui Trump, cărora le lipsește experiența necesară pentru a ocupa astfel de funcții la nivel înalt.

Ceea ce îi diferențiază însă de ceilalți este faptul că amândoi se simt victimizați de agențiile pe care urmează să le preia. Acest lucru le oferă o motivație suplimentară pentru a răspunde cu zel la apelul lui Trump, care a cerut o schimbare radicală a administrației de la Washington, după ce va prelua funcția, în luna ianuarie. 

Dacă vor fi confirmați de noul Senat, controlat de republicani, aceștia l-ar putea ajuta pe Trump să pună în aplicare atât agenda sa vindicativă, cât și pe a lor.

În calitatea sa de cel mai înalt responsabil al aplicării legii în țară, Gaetz ar supraveghea un Departament al Justiției care a petrecut aproape trei ani anchetându-l și a inițiat două cauze penale contra lui Trump, după ce acesta a părăsit Casa Albă, în 2021.

Gaetz, care a demisionat din Congres după nominalizarea sa de săptămâna trecută, s-a aflat în mijlocul unei anchete federale cu privire la acuzațiile de trafic sexual, care au implicat o fată de 17 ani. El a negat orice infracțiune și, în cele din urmă, nu a fost acuzat de procurori.

Pentru Hegseth, un comentator al postului „Fox News”, a deveni secretar al Apărării ar însemna să conducă instituția căreia i-a dedicat viața înainte de a simți că aceasta i-a întors spatele. El a făcut parte din Garda Națională în Irak și Afganistan și a fost decorat cu două stele de bronz.

Hegseth a declarat însă că superiorii lui i-au cerut să se retragă din serviciul de gardă, în timpul ceremoniei de inaugurare a președintelui Joe Biden, în 2021, din cauza îngrijorărilor legate de tatuajele sale, care ar fi simbolizat supremația albă. Hegseth a negat această interpretare și a afirmat că s-a simțit respins de armată.

Atât Hegseth, cât și Gaetz sunt puși acum să ducă la bun sfârșit reformele lui Trump și, foarte probabil, ei vor simți și gustul răzbunării în cursul acestui proces.

Gaetz a făcut în trecut apel la „exercitarea unei presiuni totale împotriva acestui guvern înarmat” și a sugerat eliminarea Biroului Federal de Investigații și a Biroului de Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi. 

La rândul lui, Hegseth a denigrat eforturile de diversificare a forțelor armate și a declarat că femeile nu ar trebui să dețină funcții de luptă.

„Rareori vedem nominalizați la cabinet, care se angajează să fie activiști în rolul lor”, remarca recent David Jolly, fost congresman republican din Florida. „De data aceasta, candidații promit un nivel perturbator de activism, ce vizează direct departamentele pe care sunt numiți să le supravegheze”, mai spunea el.

Băieții buni și băieții răi

Exact asta este și ideea, afirmă nonșalant susținătorii lui Trump.

Fiul lui Trump, Donald Trump jr, susține că alegerile tatălui său pentru cabinet au fost genul de activiști vocali, pe care noul șef al Casei Albe a promis să îi instaleze în administrație.

„De data aceasta, realitatea este că, de fapt, știm ce facem. Știm, de fapt, cine sunt băieții buni și cei răi”, a declarat el, recent, la „Fox News”. 

„Și este vorba despre faptul că tatăl meu se înconjoară de oameni care sunt atât competenți, cât și loiali. Ei îi vor respecta promisiunile. Îi vor transmite mesajul. Ei nu sunt oameni care cred că știu mai bine, ca birocrații nealeși”, a spus fiul președintelui ales.

Nominalizările lui Gaetz și Hegseth ar putea servi drept un test timpuriu al relației lui Trump cu Senatul nou ales, dominat de o majoritate republicană, și un indicator al măsurii până la care șeful Casei Albe este dispus să meargă pentru a-și apăra cele mai controversate decizii.

Trump a amenințat că îi va pune pe unii dintre candidații săi în funcție printr-o „numire în vacanță judiciară”, prin care aceștia ar ocoli procesul de confirmare al Senatului și ar ocupa temporar funcția, într-un moment când Camera superioară a Congresului american nu se află în sesiune. 

Dacă Gaetz ajunge să preia conducerea Departamentului de Justiție, o agenție cu un buget de 67 de miliarde de dolari, independentă în mod tradițional de Casa Albă, criticii lui se tem că acesta va fi doar brațul prin care Trump va scăpa de dușmanii săi politici.

„Nivelul de amenințare cu Matt Gaetz este considerabil. El este cineva care a demonstrat un dispreț clar față de Departamentul de Justiție”, susține Daniel Richman, profesor de drept penal la Universitatea Columbia, citat de Reuters.

Richman este de părere că, foarte probabil, Trump se va asigura că Gaetz are aliați la dispoziție. „Trebuie să presupunem că există agenți și procurori gata să ducă la îndeplinire un program de răzbunare din partea procurorului general”, mai spune el.

La rândul lui, Hegseth ar putea deveni vârful de lance al eforturilor lui Trump de a îndepărta generalii și alți lideri de rang înalt de la Pentagon, pe care îi consideră obstacole în calea agendei sale politice.

Presa de peste Ocean a dezvăluit săptămâna trecută că echipa de tranziție a lui Trump întocmește liste cu oficiali ai Pentagonului care urmează să fie concediați. De asemenea, echipa analizează dacă unii ofițeri actuali și foști ofițeri care au fost direct implicați în retragerea Statelor Unite din Afganistan în 2021 ar putea fi judecați de Curtea Marțială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cabinet trump pozitii cheie