Programul centrelor comerciale diferă destul de mult. Majoritatea supermarketurilor sunt închise în ziua de 1 Mai, însă unele și-au adaptat orarul pentru a fi deschise și în această zi. În ziua de 30 aprilie acestea vor fi deschise însă vor avea un program mai scurt. Băncile și poșta vor fi închise pe 1 Mai, iar în celelalte zile vor funcționa după un program diferit. Spitalele vor asigura asistență medicală necesară situațiilor de urgență.
Carrefour
În zilele de 30 aprilie și 1 mai, hipermarketurile sunt deschise în intervalul 8.00-22.00, dar ar putea suferi modificări în funcție de oraș.
Kaufland
În zilele de 30 aprilie-1 mai, magazinele vor fi deschise între 7.30 – 23.00, însă programul ar putea să difere în funcție de oraș.
Cora
Supermarketurile vor avea program normal însă comenzile online cu livrare la domiciliu au program diferit în funcție de magazin în zilele de 30 aprilie - 1 mai. Serviciul call center suport funcționează între orele 10.00 – 20.30.
Auchan
În zilele de 30 aprilie și 1 mai, supermarketurile vor fi deschise între 8.00-22.00, dar programul ar putea să difere în funcție de oraș.
Lidl
În perioada 30 aprilie -1 mai magazinele vor fi deschise în intervalul 8.00-19.00, însă ar putea fi diferit în funcție de oraș.
Profi
Între 30 aprilie – 1 mai, magazinele vor fi deschise în intervalul 7.00-20.00, dar programul ar putea să difere în funcție de oraș.
Penny
În zilele de 30 aprilie-1 mai, supermarketurile vor avea program normal, între 7.00-23.00, dar ar putea să difere în funcție de oraș.
Shopping și mâncare la mall
În mall-uri românii vor avea parte de atmosfera de sărbătoare, cu noi colecții vestimentare, jucării, cadouri interesante, gadgeturi și dulciuri. Majoritatea mall-urilor din București și din țară vor avea un program normal de funcționare, între orele 10.00 – 22.00.
Farmacii
Dona - 19 farmacii vor avea program non-stop în București, Brașov, Suceava, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Brăila, Constanța, Galați și Timișoara.
Sensiblu – 13 farmacii vor fi deschise non-stop în București. În orașele din țară sunt deschise cele din mall-uri conform programului acestora.
Farmaciile Tei – Vor avea program normal de funcționare în zilele de 30 aprilie-1 mai. În ziua de 1 Mai nu se vor expedia precomenzi, iar serviciul Relatii Clienti nu va fi disponibil.
Muzee
Muzeul Național de Artă – Sediul central și toate muzeele satelit vor fi închise în perioada 26 aprilie – 1 mai.
Muzeul de Istorie Naturală „G.Antipa” va avea program normal, între orele 10.00-20.00.
Muzeul Național Peleș - În ziua de 30 aprilie, castelele Peleș și Pelișor vor fi deschise în intervalul 9.15-16.15. Pe 1 mai programul va fi între orele 11.15-16.15.
Castelul Bran – Pe 30 aprilie va fi deschis între orele 9.00-18.00
Castelul Corvinilor Hunedoara – În zilele de 30 aprilie – 1 mai va fi deschis între orele 9.00 – 19.00.
Grădina Zoologică din București are program normal de vizită între orele 9.00 – 19.00
Concerte și distracție de Ziua Muncii
Festivalul tradițional „1 mai cu mici și bere – distracție fără pereche” se va desfășura între 30 aprilie – 5 mai, pe str. Banu Manta nr. 1, pe platoul din fața Primăriei Sectorului 1. Aici se vor găsi produse culinare premium, dulciuri de casă, sortimente de bere.
„Sărbătoarea Primăverii 2019” va avea loc pe 1 mai la Grădina Floreasca. Un picnic pe pajiștea de lângă piscină cu mâncare, dulciuri și concerte. Vor cânta Robin and the Backstabbers Acustic, Alexandra Ușurelu, Luiza Zan, Petra Acker Experience, Corina Sîrghi&Jean Americanu, Warm up&Afterparty.
Târgul „La Năica” se va desfășura în perioada 1 – 5 mai în Parcul I.O.R. din Titan, pe platoul de la Biserica Maramurerșană din lemn – intrarea debarcader Titan. O petrecere în aer liber cu produse culinare tradiționale, plăcinte, caclava, sucuri naturale dar și bijuterii hand made, tricouri pictate, cosmetice naturale.
În seara zilei de 2 mai în Control Club va concerta Jonathan Bree. Pe 3 mai va susține un concert în Kruhnen Musik Halle din Brașov, Horia Brenciu & HB Orchestra, iar la From Space Club din Cluj Napoca va cânta trupa Coma. Tot pe 3 mai Dan Helciug va susține show-ul My Queen în Hard Rock Cafe. Mandinga revine în pași de dans latino-pop în Berăria H pe 4 mai.
Cum lucrează băncile. Bancomantele nu rămân fără bani.
Unitățile bancare vor avea orar normal în ziua de 30 aprilie, iar de 1 Mai vor funcționa după un program redus. Se vor putea efectua plăți cu cardul la comercianți, iar bancomatele vor fi alimentate cu bani. Pentru operațiuni bancare uzuale pot fi folosite sediile unităților, dar și aplicațiile Online Banking și BusinessNet , precum și cele pentru smartphone, Mobile Banking și Business Mobile. Pentru suport de specialitate pot fi accesate serviciile de Call Center, care funcționează 24/7.
Oficiile poștale
Subunitățile poștale din mediul rural și urban vor fi închise în perioada 26 aprilie – 1 Mai.Este posibil ca trimiterile poștale prezentate în această perioadă să înregistreze timpi mai mari de circulație.
Orarul trenurilor Metrorex
În perioada 30 aprilie - 1 mai 2019, trenurile de metrou vor circula pe Magistrala 1 (Republica- Dristor 2), Magistrala 2 (Berceni- Pipera) şi Magistrala 3 (Anghel Saligny- Preciziei) la un interval de circa 10 minute, iar pe Magistrala 4 (Gara de Nord 2-Străulești) la un interval de circa 11 minute.
Asistența medicală de urgență
În perioada 26 aprilie – 1 mai, nouă spitale care vor asigura asistență medicală de urgență.
- Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca – tel. 021.599.23.00
- Spitalul Clinic de Urgență Universitar – tel. 021.318.05.22/021.318.81.04
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” – tel. 021.255.40.99
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” – tel. 021.334.59.70
- Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” – tel. 021.334.30.25
- Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri – tel. 021.224.09.47
- Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologie – 021.319.27.51
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” – 021.316.93.66
- Spitalul Clinic de Urgență Copii „M.S.Curie” – 021.460.30.26
- Serviciul de Ambulanță al Municipiului București va avea un program normal de lucru cu mențiunea că, îmn această perioadă, va asigura eliberarea de certificate constatatoare de deces în întrteaga Capitală. Solicitările populației vor fi preluate la tel. 112.
- Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București va asigura un serviciu de gardă permanent la sediul din str. Spiru Haret nr. 14, sector 1, tel/fax 021.313.77.39, 021.311.21.90.
Ziua Muncii, o victorie a revoltelor din Chicago
Omagiată astăzi în mai toate țările dezvoltate, Ziua Muncii își are originile în mișcarea sindicaliștilor din Chicago de la 1 mai 1886. Aproximativ 90.000 de muncitori au ieșit atunci în stradă pentru reducerea orelor de muncă la 8 ore pe zi. După trei zile de protestele au durat 3 zile și s-au încheiat prin intervenția în forță a organelor de ordine. Mai mulți demonstranți au fost răniți și câțiva au murit, dar în seara zilei de 3 mai o altă manifestație, desfățurată în Piața Haymarket din Chicago, s-a soldat cu rănirea a 66 de polițiști și a 200 de protestatari. Au urmat procese însă mișcarea s-a extins apoi în restul Statelor Unite și în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Revoltele muncitorești s-au concretizat în stabilirea zilei de muncă de 8 ore. În anii următori au avut loc demonstrații de 1 mai în majoritatea statelor europene, în SUA, Cuba, Peru și Chile.
Din anul 1904 însă, Federația Americană a Muncii s-a dezis de această dată și a instituit Labor Day în prima zi a lunii septembrie.
Sărbătoarea Armidenului
Data de 1 Mai are însă rădăcini mai vechi în cultura populară românească. Sărbătoarea „Armidenului” datează de pe vremea dacilor și marchează începutul primăverii. Se mai numește și Ziua Pelinului sau Pomul lui Mai. Armidenul este considerat protector al recoltelor și animalelor. Cu o zi înainte este adus din pădure un pom care se așează în mijlocul curții, unde este curățat de ramuri și împodobit cu flori. Se ține în grădină până la seceriș iar din lemnul acestuia se coace apoi pâine făcută din prima recoltă de grâu. Ritualul simbolizează alungarea duhurilor rele.
Dimineața oamenii trebuie să se spele pe față cu rouă, pentru că a avea parte de sănătate și belșug tot anul, iar porțile, ușile și ferestele caselor se împodobesc în această zi cu ramuri verzi. De Armiden nu se lucrează nici în casă, nici la câmp pentru ca recoltele să fie ferite de grindină, secetă și dăunători. Tot în această zi sunt se sădesc pepenii, castraveții și fasolea.
Oamenii ies la iarbă berde, mănâncă miel și brânză și beau vin roșu cu pelin. La petrecerile câmpenești vin lăutari, se fac urări de viață lungă și belșug.
Acasă, la mare sau la munte
Cei mai mulți dintre români au ales să stea acasă de 1 Mai din cauza creșterii prețurilor la cazare. Aproximativ 74% dintre aceștia se vor distra cu prietenii ori familia, vor merge la pădure ori în parc. Doar 6% au ales litoralul, 13% merg la munte și 7% în străinătate. În această perioadă circa 50.000 de turiști se vor afla pe plajele de la Marea Neagră.
Pensiunile și hotelurile din Delta Dunării care oferă sejururi All Inclusive vor fi ocupate în proporție de 90% între Paște și 1 Mai. Alături de cazare și preparate tradiționale ecologice, turiștii au parte de excursii, petreceri tematice, spectacole artistice și plimbări cu barca. Prețurile variază între 250-440 de euro/persoană pentru șapte nopți de cazare.
Cele mai avantajoase destinații pentru românii care au ales să meargă în străinătate sunt Milano, unde prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors este în jur de 99 de euro și Viena, cu 102 euro/bilet. Cele mai ieftine hoteluri sunt în Puerto de la Cruz din Tenerife, Istanbul și Pamukkale din Turcia. Cele mai scumpe cazări sunt în Amsterdam, cu 148 de euro/noapte și Barcelona, cu 122 de euro/noapte.