Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) atrage atenția asupra osteoporozei, care afectează multe femei după menopauză și 80% dintre cele trecute de vârsta de 80 de ani.
Diagnostic tardiv
Afecțiunea este asimptomatică, motiv pentru care este diagnosticată abia în urma unei fracturi ușoare, când încep mai multe teste pentru a găsi cauza. Aceste analize dezvăluie o densitate minerală osoasă mai scăzută decât normal. Lovitura sau căderea nu trebuie să fie foarte puternice pentru ca fractura să apară deoarece oasele sunt fragile.
Principala cauză a osteoporozei
Cum poate fi întârziată apariția osteoporozei
Scăderea densității minerale osoase este inevitabilă odată cu menopauza și înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, dr. Cortés Berdonces spune că această boală asimptomatică „poate fi prevenită parțial sau, cel puțin, putem încetini progresia ei, protejând oasele de factorii care le afectează negativ și oferindu-le nutrienții de care au nevoie”.
Activitățile fizice regulate și evitarea sedentarismului sunt foarte importante în toate etapele vieții, dar mai ales după vârsta de 50 de ani.
Totodată, alimentația nu trebuie neglijată. Esențial este un aport adecvat de calciu, care nu este însă recomandat să se ia din suplimente, fiind indicat consumul de produse bogae în acest mineral, precum produsele lactate, menținerea unor niveluri optime de vitamina D și un aport suficient de magneziu.
Osteoporoza nu are tratament dar există metode prin care progresia acesteia poate fi încetinită iar oasele pot fi menținute puternice, astfel încât, în caz de cădere, să nu se fractureze.
Până la 65% dintre persoanele care suferă o fractură cauzată de osteoporoză nu aveau anterior acest diagnostic, notează dcnews.ro.