Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că social-democrații nu renună la strângerea semnăturilor în vederea depunerii unei moțiuni de cenzură, subliniind că, în eventualitatea în care se vor organiza alegeri parlamentatre anticipate, „dă în scris” că Ludovic Orban nu va mai fi desemnat niciodată să ocupe fucția de prim-ministru. Ciolacu arată că, odată cu începerea sesiunii parlamentare, proiectul moțiunii va demara în forță.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost ironic, ieri, la Călărași, unde a avut loc o importantă ședință a partidului, afirmând că dacă vor fi organizate alegeri anticipate, Ludovic Orban nu va mai fi premier și poate spune acest lucru „în scris”. Ciolacu a adăugat că, „dacă vor fi anticipate eu vă dau scris că domnul Orban nu va mai fi premier niciodată. Toată lumea încearcă să scape de el”.
Liderul social democrat mai precizează că tema alegerilor primarilor în două tururi și pensiile speciale sunt „teme false”. „O să facă o sesiune extraordinară, iar o să aducă teme false cu alegerea primarilor și cu pensiile speciale. Vă anunț că PSD va vota împotriva legii pensiilor speciale. E o chestiune cerută de români, trebuie să respectăm cerințele românilor. De altfel și ei trebuie
să respecte ce au cerut românii la referendum, aceea de a nu interveni pe Legile justiției”, spune Ciolacu.
Acesta exclude orice negociere cu inamicul politic. „Nu o să avem negocieri cu PNL o perioadă lungă de timp. Structura politicii românești, în momentul acesta, arată foarte clar doi piloni: unul de stânga și unul de dreapta, unul fiind PSD, altul PNL”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
O nouă majoritate
Anterior, liderul interimar al Partidului Social-Democrat a dat asigurări că formațiunea politică va începe strângerea de semnături pentru moțiunea de cenzură, odată cu reuniunea grupurilor parlamentare, la începutul sesiunii legislativului, în cursul lunii februarie, și a lăsat să se înțeleagă că încercarea de dărâmare a Guvernului Orban va avea loc înainte de alegerile locale.
“Avem acest drept de a depune moţiune de cenzură, sper să găsim tema și mai ales sper ca formaţiunile politice care au dat votul pentru învestirea acestui Guvern să realizeze greșeala pe care au făcut-o și să vină alături de noi la moţiunea din viitoarea
sesiune parlamentară, cea de la 1 februarie, până la 1 iulie. Dacă moţiunea trece, pașii constituţionali sunt consultările cu președintele și posibilitatea creării unei noi majorităţi, lucru pe care noi nu îl excludem. Președintele României trebuie să ia act în cazul creării unei alte majorităţi și să desemneze un prim ministru din cadrul acestei majorităţi”, a declarat Marcel Ciolacu.