Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pui în toate felurile: pe sticlă, în crustă de sare și în pungă de hârtie

Pui în toate felurile: pe sticlă, în crustă de sare și în pungă de hârtie

de Andreea Tiron    |   

Gătitul puiului poate fi o adevărată artă, iar metodele de preparare variază de la cele tradiționale la cele mai inovatoare.

Cumvaplace.ro ne invită să explorăm trei tehnici interesante: puiul în crustă de sare, puiul pe sticlă și puiul în pungă de hârtie. Fiecare metodă aduce ceva unic!

Puiul în crustă de sare

este o metodă tradițională perfectă pentru a obține un pui suculent și aromat. Crusta de sare formează un mediu de gătit asemănător unui cuptor, păstrând umezeala și aroma. Este necesar să alegeți o sare grunjoasă, precum cea pentru murături, pe care o veți amesteca cu albușuri pentru a obține o consistență umedă, ușor de modelat. Pentru aromatul cărnii, aveți nevoie de ierburi aromatice, eventual lămâie și usturoi pentru interior. 

Ingrediente:

  • 1 pui întreg
  • 2 kg sare grunjoasă
  • 3 albușuri de ou
  • Ierburi aromatice (rozmarin, cimbru)
  • Lămâie și usturoi

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 200°C.
  2. Introduceți în cavitatea pieptului câteva ramuri de rozmarin, cimbru, felii de lămâie și căței de usturoi zdrobiți.
  3. Amestecați sarea grunjoasă cu albușurile de ou până obțineți o consistență de nisip umed.
  4. Pe o tavă de copt, așezați un strat de sare, puneți puiul deasupra și acoperiți-l complet cu restul de sare, presând bine pentru a forma o crustă compactă.
  5. Coaceți puiul timp de 90 de minute. După coacere, lăsați-l să se odihnească 10 minute înainte de a sparge crusta de sare și a servi.

Gătitul în crustă de sare oferă mai multe beneficii, unul dintre acestea fiind că vom avea, la final, o carne suculentă și fragedă, pentru că această crustă formează un sigiliu natural în jurul puiului, păstrând sucurile și umezeala în interior. De asemenea, permite aromelor naturale ale puiului și ale ingredientelor adăugate să se intensifice și să se îmbine armonios. În plus, crusta asigură o distribuție uniformă a căldurii în jurul puiului, rezultând o gătire omogenă fără părți uscate sau necoapte. Deși puiul este gătit în sare, crusta nu penetrează carnea în mod excesiv, astfel încât nivelul de sare în produsul final este controlat.

Puiul pe sticlă

este o metodă ingenioasă și spectaculoasă de găti un pui întreg la grill, cunoscută și sub numele de “beer can chicken” în unele culturi.

Ingrediente:

  • 1 pui întreg
  • 1 sticlă de bere (bine curățată de etichetă)
  • Condimente (paprika, usturoi pudră, sare, piper)
  • Ulei de măsline 

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 190°C.
  2. Amestecați condimentele cu uleiul de măsline și ungeți puiul cu acest amestec.
  3. Sticla de bere se umple pe trei sferturi cu apă și se așază în centrul unei tăvi, la cuptor.
  4. Așezați puiul pe sticlă, astfel încât să stea în poziție verticală.
  5. Coaceți puiul timp de 75-90 de minute sau până când pielea devine crocantă și aurie, iar sucurile curg limpede când înțepați carnea

Gătitul puiului pe sticlă vine și el cu câteva beneficii: aburii de la lichidul din sticlă hidratează carnea din interior în timpul gătitului, menținând-o suculentă și fragedă. Metoda permite pielii să devină foarte crocantă datorită expunerii uniforme la căldură și aer, poziția verticală asigurând, totodată, căldurii să circule uniform în jurul său, așadar va fi gătit uniform. Puiul pe sticlă are un aspect impresionant și poate fi un punct de atracție la masă, ușurând în același timp tranșarea și servirea. În plus, nu necesită echipamente speciale!

Puiul în pungă de hârtie

Deși în magazine sunt la dispoziție o multitudine de variante de pungi din plastic pentru gătitul la cuptor, am putea spune că noi am rămas adepții hârtiei, în ideea că nu știm, de fapt, cât plastic înghițim zilnic. Parcă e un pic mai sigură celuloza… Gătitul în pungă de hârtie este o metodă absolut minunată de a păstra toate aromele și sucurile, rezultând un pui foarte suculent și plin de gust.

Ingrediente:

  • 1 pui întreg
  • Condimente după gust (cimbru, rozmarin, usturoi, sare, piper)
  • Legume (morcovi, cartofi, ceapă)
  • Ulei de măsline sau. și mai gustos, unt

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  2. Amestecați condimentele cu ulei de măsline și freacă puiul cu acest amestec.
  3. Tăiați legumele și amestecați-le cu puțin ulei și condimente.
  4. Puneți puiul și legumele într-o pungă de hârtie pentru gătit iar dacă nu găsiți, este suficientă hârtia de copt, trebuie doar să sigilați bine marginile.
  5. Coaceți puiul timp de 90 de minute. Punga va păstra toate aromele și sucurile, gătind puiul la perfecțiune.

Punga de hârtie reține umezeala și sucurile naturale ale puiului, rezultând o carne suculentă și fragedă, ajutând, totodată, la păstrarea și intensificarea aromelor ingredientelor adăugate (ierburile și condimentele), permițând o infuzare în profunzime a cărnii. De asemenea, punga de hârtie asigură o distribuție uniformă a căldurii în jurul puiului, evitând arderea sau uscarea acestuia. Metoda nu necesită adaos de grăsimi sau uleiuri suplimentare, ceea ce o face o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să reducă consumul de grăsimi, și ajută și la păstrarea nutrienților esențiali din pui și legume, datorită gătitului la temperaturi moderate. Mai mult decât atât, utilizarea pungii de hârtie reduce murdăria din cuptor și simplifică procesul de curățare, deoarece sucurile și grăsimile sunt reținute în pungă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri