Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin a discutat despre piața petrolului cu prințul moștenitor saudit

Putin a discutat despre piața petrolului cu prințul moștenitor saudit

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au vorbit joi la telefon și au subliniat importanța continuării cooperării în cadrul grupului OPEC+ al producătorilor de petrol, anunță Reuters.

Conversația a avut loc la șase zile după ce președintele SUA, Joe Biden, l-a vizitat pe prinț în Arabia Saudită - subliniind importanța regatului atât pentru Washington, cât și pentru Moscova, într-un moment în care războiul Rusiei din Ucraina zguduie piețele energetice globale.

La 2 iunie, OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol cu alți producători, în frunte cu Rusia, a convenit asupra unei creșteri mai mari decât se aștepta a producției, un pas salutat de Biden.

Surse au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită s-a consultat îndeaproape cu Rusia înainte de a insista pentru creșterea producției.

"Situația actuală de pe piața mondială a petrolului a fost analizată în detaliu. A fost subliniată importanța coordonării în continuare în cadrul OPEC+", a precizat Kremlinul într-un comunicat. "S-a remarcat cu satisfacție faptul că țările participante la acest format își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața mondială a energiei."

Biden și-a încheiat călătoria în Orientul Mijlociu săptămâna trecută fără să anunțe că regatul va crește producția de petrol pentru a reduce prețurile la carburanți.

Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că petrolul nu a fost discutat la summitul americano-arab de sâmbătă, iar OPEC+ va continua să evalueze condițiile de piață și să facă ceea ce este necesar. Grupul de producători urmează să se reunească din nou pe 3 august.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: vladimir putin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri