Președintele rus Vladimir Putin a semnat, ieri, un decret pentru a suspenda un acord cu Statele Unite privind eliminarea plutoniului folosit în scopuri militare. Acesta este încă un semn de înrăutățire a relațiilor dintre cele două state, relatează Reuters.
Acordul, care a fost semnat în 2000 și a intrat în vigoare în 2010, a fost suspendat ca urmare a „apariției unei amenințări la adresa stabilității strategice și ca rezultat al unor acțiuni neprietenoase ale SUA față de Federația Rusă”, se arată în preambulul decretului prezidențial. Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat, lunea trecută, investițiile Rusiei în „noile arme nucleare" și a acuzat Rusia de un „dans al războiului" în ceea ce privește domeniul nuclear. În cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, în Dakota de Nord — unul dintre cele trei situri care găzduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane „Minuteman III”—, Ashton Carter a criticat investițiile Rusiei în „noile arme nucleare". El a declarat că liderii ruși de astăzi par să manifeste „marea reținere pe care o aveau conducătorii din epoca Războiului Rece, când își agitau armele nucleare". După anexarea Crimeei, Putin a declarat public că este pregătit să utilizeze arme nucleare în timpul operațiunilor. Strategii occidentali sunt îngrijorați și de proiectele Moscovei în materie de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.
În pofida tratatului de dezarmare — noul tratat START — semnat în 2010 de Rusia și SUA, Moscova continuă să-și modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajării nucleare, intercontinentală, aeriană și submarină, susține Pentagonul.