Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin apelează la tovarășul Kim pentru a putea să continue războiul din Ucraina

Putin apelează la tovarășul Kim pentru a putea să continue războiul din Ucraina

de Şerban Mihăilă    |   

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, Rusia începe să rămână în pană de armament, iar Putin apelează la un vechi camarad și aliat în lupta contra administrației de la Washington. Ministerul rus al Apărării este pe punctul de a achiziționa milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru conflictul militar pe care îl derulează în prezent pe frontul ucrainean, dezvăluie un raport al serviciilor americane de informații.

Alianța antiamericană globală, formată din Rusia, Coreea de Nord, Iran și China, se pune în mișcare, într-un moment în care contraofensiva Kievului în sudul Ucrainei arată că armata lui Putin are nevoie mai mult ca oricând de muniție și trupe suplimentare.

„Aprovizionarea armatei ruse în Ucraina se află în continuare într-o criză acută, în mare parte din cauza controalelor și sancțiunilor la care sunt supuse exporturile.”, a afirmat, sub protecția anonimatului, un oficial american. Această realitate cruntă pentru Moscova este demonstrată de faptul că Rusia este nevoită să apeleze la un stat izolat, precum Coreea de Nord, pentru a face rost de armele necesare continuării invaziei din Ucraina, a mai precizat aceeași sursă, citată de publicația „The New York Times”. 

Serviciile americane de informații sunt de părere că Kremlinul ar putea încerca să achiziționeze echipamente militare nord-coreene suplimentare în viitor, stabilind astfel un flux constant de înarmare dinspre regimul lui Kim Jong-un. 

Oficialul american nu a detaliat cu exactitate cât de mult armament intenționează Rusia să cumpere din Coreea de Nord, în condițiile în care raportul serviciilor de informații de la Washington se referă la „milioane de rachete și obuze de artilerie”.

Mișcare provocatoare

În timp ce solicitarea de ajutor din partea Kremlinului poate fi lesne de înțeles, prin prisma pierderilor imense suferite de armata lui Putin pe câmpul de luptă, mișcarea provocatoare a Coreei de Nord vine în contextul în care administrația Biden a devenit tot mai îngrijorată de intensificarea activității Coreei de Nord, în vederea obținerii de arme nucleare. 

Phenianul a testat peste 30 de rachete balistice în acest an, - inclusiv primele sale zboruri cu rachete intercontinentale după o pauză de cinci ani -, în timp ce liderul Kim Jong-un face eforturi intense pentru a-și dezvolta arsenalul nuclear, în pofida presiunilor și a sancțiunilor internaționale coordonate de către SUA.

Dictatorul nord-coreean ar putea să fi ajuns deja la concluzia că trebuie să-și păstreze arsenalul atomic, după ce este foarte posibil ca el să creadă acum că Rusia a pornit invazia, deoarece Ucraina a renunțat la armamentul său nuclear, susțin experți militari internaționali, citați de AP.

Apropiere periculoasă

Coreea de Nord a căutat să strângă relațiile cu Rusia în ultimele luni, în timp ce Occidentul s-a îndepărtat tot mai mult de Moscova. Phenianul a acuzat Statele Unite pentru declanșarea crizei din Ucraina, denunțând „politica hegemonică” a Vestului, care, în opinia lui Kim Jong-un, justifică acțiunea militară ordonată de Putin. 

Mai mult, nord-coreenii au dat de înțeles că sunt interesați să trimită muncitori pentru a ajuta la reconstrucția teritoriilor ocupate de Rusia în estul Ucrainei.

Ambasadorul Coreei de Nord la Moscova s-a întâlnit recent cu trimiși din teritoriile separatiste susținute de Rusia în Donbas și a exprimat optimismul lui în privința cooperării în „domeniul migrației forței de muncă”, citând relaxarea controalelor la granița pandemică a țării sale.

În iulie, Coreea de Nord a devenit singura națiune, în afară de Rusia și Siria, care a recunoscut independența teritoriilor Donețk și Luhansk, aliniindu-se și mai mult cu Kremlinul în conflictul din Ucraina.

Președinții Putin și Kim au făcut recent un schimb de scrisori, în care s-au pronunțat în favoarea unei cooperări „cuprinzătoare”, „strategică și tactică”, între cele două țări. La rândul său, Moscova a oferit declarații prin care a condamnat reluarea, în acest an, a exercițiilor militare de amploare între Statele Unite și Coreea de Sud, pe care Coreea de Nord le consideră repetiția unei invazii.

Rusia, alături de China, a cerut reducerea sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare și de rachete. Ambele țări sunt membre ale Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat un total de 11 runde de sancțiuni asupra Nordului, începând din 2006. În luna mai, Rusia și China s-au opus prin veto unei propuneri inițiate de SUA, în vederea impunerii de noi sancțiuni economice Coreei de Nord, din cauza testelor sale de rachetă, de mare amploare, din acest an.

Relații vechi

Relațiile dintre Moscova și Phenian datează încă de la fondarea Coreei de Nord, în 1948, când oficialii sovietici l-au instalat pe tânărul și ambițiosul naționalist Kim Il-sung, răposatul bunic al lui Kim Jong-un, ca prim conducător al țării. De atunci, transporturile de ajutor sovietic au fost cruciale pentru a menține economia Coreei de Nord pe linia de plutire timp de decenii, înainte de dezintegrarea Uniunii Sovietice, la începutul anilor 1990.

De atunci, Moscova a stabilit relații diplomatice oficiale cu Seulul, în speranța de a atrage investiții sud-coreene, și nu a reînnoit alianța militară din epoca sovietică cu Coreea de Nord. Dar, după alegerea lui, în anul 2000, Putin a căutat în mod activ să restabilească legăturile țării sale cu Coreea de Nord, într-un efort de a recâștiga domeniile tradiționale de influență ale Moscovei și de a-și asigura mai mulți aliați pentru a avea un ascendent asupra Statele Unite în regiunea asiatică.

Încălcarea rezoluțiilor ONU

Exportul de arme al Coreei de Nord către Rusia ar reprezenta o încălcare a rezoluțiilor ONU, care interzic țării să exporte sau să importe arme din alte țări. Posibila trimitere de către Phenian a unor muncitori în teritoriile controlate de Rusia în Ucraina ar încălca, de asemenea, o altă rezoluție a ONU. Aceasta cerea tuturor statelor membre să repatrieze toți muncitorii nord-coreeni de pe teritoriul lor, până în 2019.

Au existat și numeroase suspiciuni că Rusia și China nu au aplicat pe deplin sancțiunile ONU în cazul Coreei de Nord, complicând eforturile conduse de SUA în vederea stopării armamentului nuclear nord-coreean.

Și iranienii sar în ajutorul rușilor

Informația privind achiziționarea de către Ministerul rus al Apărării de armament nord-coreean vine după ce administrația de la Washington a confirmat recent că armata lui Putin a primit, în august, drone fabricate în Iran pentru a fi folosite pe frontul din Ucraina.

Casa Albă a precizat, săptămâna trecută, că Rusia s-a confruntat cu probleme tehnice la dronele de fabricație iraniană, achiziționate de la Teheran.

Rusia a preluat, luna trecută, pe parcursul mai multor zile, vehicule aeriene fără pilot „Mohajer-6” și din seria „Shahed”, în cadrul a ceea ce, potrivit oficialităților americane, face probabil parte dintr-un plan rusesc de achiziționare a sute de drone iraniene, cumpărate pentru a fi utilizate în Ucraina.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri