Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum explica Putin presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane

Cum explica Putin presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat joi că presupusa ingerinta rusă în campania electorală de anul trecut din SUA este o invenţie a oponenţilor preşedintelui american menită să-l discrediteze pe Donald Trump.

 

Totul a fost inventat de oameni aflaţi în opoziţie faţă de Trump pentru a-i pune la îndoială legitimitatea şi care nu înţeleg cât rău fac situaţiei politice interne a SUA, a explicat Putin la traditionala sa conferinta de presa de sfarsit de an. In opinia liderului de la Kremlin, contactele dintre oficiali ruşi şi membri ai echipei lui Trump au fost o rutină în timpul campaniei electorale din 2016, dar au fost "distorsionate" de oponenţii lui Trump.

In opinia lui, relaţiile dintre Rusia şi SUA vor reveni, in cele din urma, la normal, iar in ceea ce priveste prestatia lui Trump la Casa Alba, Putin a declarat, raspunzand unui jurnalist, ca nu este în măsură să-l judece, dar ca administraţia acestuia că a avut realizări semnificative.

In alta ordine de idei, preşedintele rus a avertizat că un atac al SUA asupra Coreei de Nord ar avea consecinţe catastrofale şi şi-a exprimat speranţa că va putea coopera în cele din urmă cu Washingtonul pentru a soluţiona criza din peninsula coreeană. Rusia respinge statutul nuclear al Coreei de Nord, dar unele dintre acţiunile din trecut ale SUA au provocat Phenianul să încalce acordul din 2005 privind reducerea programului nuclear, a adăugat Putin.

Pe de alta parte, Putin a afirmat ca Rusia "nu s-a retras din acordurile de bază pentru securitatea internaţională, din tratatele antirachetă", ci "SUA s-au retras în mod unilateral". "Iar acum auzim că sunt probleme cu tratatul privind rachetele cu rază scurtă şi medie (INF). Se pare că sunt întrunite condiţiile şi are loc o campanie de propagandă informaţională pentru posibila retragere a SUA din acest tratat. De fapt, ele practic s-au retras deja", a spus liderul de la Kremlin referitor la controversa creată în jurul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare. Săptămâna trecută, Departamentul de stat american a evocat încălcări repetate de către Rusia ale acestuia, ce determină SUA să-şi revizuiască opţiunile militare, inclusiv prin dezvoltarea de noi sisteme de rachete de croazieră cu rază medie de acţiune.

Putin a vorbit, de asemnea,despre situaţia din estul Ucrainei, apreciind că, deşi există riscul ca naţionaliştii ucraineni să comită un "măcel", forţele separatiste proruse au capacitatea de a respinge un astfel de atac din partea acestora. El a acuzat guvernul prooccidental de la Kiev de subminarea procesului de pace de la Minsk, ce vizează reglementarea conflictului, precum şi de blocarea eforturilor de aranjare a unui schimb de prizonieri.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri