"Intervenţia de urgenţă urmăreşte să protejeze atât un pol energetic naţional strategic, cât şi nivelurile de ocupare a forţei de muncă, atât de importante pentru Sicilia şi întreaga ţară", a declarat premierul Giorgia Meloni.
Piena soddisfazione per l’approvazione del decreto legge a tutela dell’interesse nazionale nei settori produttivi strategici. pic.twitter.com/J2kZzxQYrR
Măsura a fost luată pentru un an, deoarece nu s-a reușit deocamdată vânzarea sa.
Pe 5 decembrie intră în vigoare embargoul petrolier asupra țițeiului rusesc livrat pe mare.
Italia procedează ca Germania, unde statul a preluat activitățile grupului Rosneft, administrator al mai multor rafinării.
ISAB asigură circa 25% din necesarul de consum al Italiei
Activitatea ISAB este periclitată din cauza embargoului impus de Bruxelles livrărilor de petrol din Rusia, începând cu 5 decembrie 2022. Situația sa este cu atât mai critică cu cât procesează doar țițeiul rusesc, întrucât băncile creditoare au oprit finanțarea și nu mai oferă garanții pentru ca rafinăria să poată cumpăra de la alți operatori.
ISAB este una dintre cele mai mari rafinării din Europa, are peste 1.000 de angajați și o capacitate de rafinare de circa 10 milioane de tone de țiței anual, putând crește la 14 milioane de tone și asigură circa 25% din necesarul intern.
Preluarea acesteia de către statul italian "este o soluţie temporară pentru evitarea blocării utilajelor şi activităţii precum şi a dezastrului pentru angajaţi care ar decurge. Soluţia tutelei va fi folosită pentru a căuta potenţiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naţionalizării", spune și Renato Schifani, preşedintele regiunii Sicilia.
Sindicatele au avertizat că închiderea rafinăriei ar avea efecte devastatoare în regiune.
"Ne vom asigura că rafinăria va funcţiona în continuare", a dat asigurări ministrul Industriei, Adolfo Urso, fără a face alte precizări.
Autoritățile de la Roma nu au reușit să o vândă și au cerut traderului elvețian Litasco, controlat de Lukoil, să-și continue activitatea și după ce va intra în vigoare embargoul. Dar are nevoie de finanțări garantate de statul italian iar băncile se tem să continue afacerile deși nu este vizată de sancțiuni.
Fondul american de investiţii Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziţia rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1 - 1,5 miliarde de euro.
Litasco a respins însă o ofertă preliminară de preluare a rafinăriei din partea fondului american Crossbridge și sunt zvonuri că a început să-și transfere o parte din operațiuni în Dubai pentru a ocoli sancțiunile care nu vor mai permite companiiloe europene să cumpere petrol din Rusia. Mai mult, se pare că Litasco se va împărți în două divizii, cu sediul la Dubai și Geneva. Divizia din Elveția, "Litasco West", va cumpăra țiței de pe alte piețe și va gestiona rafinăriile Lukoil din Europa, respectiv România, Bulgaria și va păstra o participație la TotalEnergies SE din Olanda. Divizia din Dubai, "Litasco Middle East", va tranzacționa petrolul rusesc și va gestiona operațiunile din Asia.