Jurnalul.ro Ştiri Observator Recalificarea lui Tey, de la câine-polițist la câine-călugăr

Recalificarea lui Tey, de la câine-polițist la câine-călugăr

Concediat de Poliția Neamț pentru că a picat testele de curaj, Tey, fost câine polițist, s-a refăcut și merge cu stăpânii lui la muncile câmpului. Cel mai bun prieten al ciobănescului belgian este acum un preot, starețul Ignatie, de la Mânăstirea Corbii de Piatră din județul Argeș. Omul lui Dumnezeu a îngrijit animalul pe care l-a luat în urmă cu doi ani și spune că s-a adaptat bine la viața monahală, dar și la cea de agricultor. Cât despre lăcașul de cult, niciodată nu a fost mai bine păzit.

De doi ani, comuna Corbi din Argeș este noua casă a lui Tey, câinele adus tocmai din județul Neamț. A fost luat de un preot și cazat în curtea casei unde stau preoții Mânăstirii Corbii de Piatră. În 2016, pe Tey l-am putut vedea doar prin gard, era agitat, iar noii stăpâni încercau să îl țină cât mai departe de străini ca să se poată relaxa și adapta la noua viață. Acum, Tey are deja prieteni. Nu doar că este îngrijit de preot, ci oamenii din întreaga localitate  se mândresc cu el.

„Merge cu noi peste tot, chiar și la câmp”

Povestea lui a început trist. Când avea un an, a fost testat, iar specialiștii au stabilit că nu are suficient curaj ca să fie folosit în misiunile Poliției Neamț așa că a fost concendiat, scos la licitație, iar într-un final oferit gratuit noului stăpân, starețul Mânăstirii Corbii de Piatră, Igantie Gorunescu.  A zâmbit când l-am întrebat ce mai face Tey și a vorbit despre el exact așa cum povestim despre un membru al  familiei. Ne-a spus că este sănătos și vesel, dar are și un prieten nou, un ciobănesc german. Ziua, Tey stă la padoc sau merge cu preotul unde are treabă, chiar și la biserică și la câmp. „Merge cu noi peste tot, chiar și la câmp. Cultivăm legume, zarzavaturi, tot ce este de trebuință într-o gospodărie, iar el stă cu noi. Acum vede bine, mănâncă bine și se mișcă bine. Îl strigăm doar pe nume și nu folosim vreun alint, dar este un câine tare bun și este foarte important că s-a obișnuit cu noi și cu ciobănescul. Mai plecăm și câteva zile atunci când e nevoie și rămân amândoi acolo, prieteni fiind”, spunea starețul zâmbind.

Corbii de Piatră este cea mai veche mânăstire rupestră din țara noastră și anul este vizitată de sute de oameni, în special vara.  Specialiștii spun că ar data din secolul al XIV-lea și, din păcate, pictura interioară este degradată în proporție de 80 la sută. Starețul spune că din 2006 de când este el a reușit să țină departe hoții cu lăcatele puse pe porți. Nu că în lăcașul de cult ar fi adăpostite averi mari, dar oameni care să pună ochiii pe orice ar putea fi furat sunt peste tot.

Licitații de „pensionari”

Povestea lui Tey pare acum una cu final fericit. Au trecut, însă, doi ani, iar el a avut noroc. Din păcate, în România nu există o autoritate care să se ocupe de aceste animale atunci când nu mai sunt apte pentru munca de poliție. Câinii clasați după decizia unor veterinari sunt scoși la licitație, iar în cele mai multe cazuri sunt cumpărați de conductori, adică de cei care i-au îngrijit de mici. Asta atunci când polițiștii respectivi au și unde să îi ducă pentru a le oferi condițiile necesare. Nu a fost cazul lui Tey pe crae nimeni nu și-a exprimat dorința să îl cumpere, iar în situația lui ar putea fi oricând orice alt câine polițist pentru că deși s-a vorbit mult pe acest subiect în 2016, autoritățile în măsură nu au schimbat nimic.

 

Tey a transformat Corbii de Piatră în cel mai bine păzit lăcaș de cult. Noapte de noapte, fostul agent de poliție nu închide un ochi.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri