Legea recursului compensatoriu, care despăgubea, pentru condiții inumane de detenție, persoanele încarcerate în penitenciarele din România cu zile în plus calculate la cuantumul necesar liberării condiționate, a fost abrogată ieri, cu o largă majoritate, în Camera Deputaților. Parlamentarii nu au pus nimic în schimb, lăsând, astfel, România fără protecție în fața unor probabile sancțiuni usturătoare aplicate de CEDO.
Pentru abrogarea legii recursului compensatoriu au votat 272 de deputați, de la toate partidele reprezentate în Camera Deputaților, inclusiv de la Minoritățile Naționale, aprobând, astfel, un proiect de lege al PNL care a fost comasat cu unul inițiat de USR. Inclusiv PSD a pus umărul, în proporție covârșitoare, la desființarea acestor prevederi. Singurul deputat PSD care a votat împotrivă a fost Roxana Mânzatu, în timp ce Nicolae Bacalbașa și Florin Iordache s-au abţinut de la vot. Au mai existat, de asemenea, alte trei abțineri.
Legea de abrogare a recursului compensatoriu, adoptată, ieri, conţine și un amendament iniţiat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în sensul că textul abrogat se aplică totuși persoanelor are s-au aflat în situaţia de a executa pedepse privative de libertate sau măsuri educative în centre de detenţie, începând cu 24 iulie 2012 și până la intrarea în vigoare a legii de abrogare.
Norica Nicolai: România urmează să fie sancționată de CEDO
Fostul europarlamentar ALDE Norica Nicolai, procuror la bază, consideră că în urma deciziei de ieri, România ar urma să fie sancționată de CEDO, din cauza condițiilor improprii din penitenciare. „În mod firesc te întrebi dacă s-au găsit soluții pentru toate aceste posibile efecte colaterale. Sunt lucruri la care așteptăm un răspuns din partea guvernului”, scrie aceasta pe pagina sa de socializare.
Potrivit fostului eurodeputat, problema CEDO e foarte complicată, întrucât România a promis că rezolvă condițiile din penitenciare, dar nu a făcut nimic. „Este necesar să luăm în calcul pentru rezolvarea sancțiunilor care se pare că ne pasc, adoptarea unei politici penale care să reducă infracţionalitatea, cu o accelerare a construirii de noi locuri în penitenciare, precum și modernizarea celor care există deja. Mai departe, trebuie avută în vedere o altă problemă, deoarece nu doar condițiile din închisori sunt problematice. În realitate, problema cea mai gravă este dată tot de statistici, iar ea se referă la recidivă. Gradul de recidivă în România era și înainte de recursul compensatoriu la un nivel extrem de ridicat: 40-45%, așa cum arătau reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor în 2017. La ora actuală nu există nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face încă o dată. Ce ne arată statisticile este că sistemul penitenciar nu face decât să perpetueze infracționalitatea”, mai arată Norica Nicolai.