Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum prepari dulceață de coacăze roșii

Sfaturi în bucătărie. Cum prepari dulceață de coacăze roșii

de Redacția Jurnalul    |   

Dulceața de coacăze roșii are un gust dulce-acrișor și ușor acidulat. Este potrivită atât pentru micul dejun, cât și pentru deserturi rafinate ori alături de brânzeuri.

Este de culoare roșu deschis, cu o textură delicată, iar boabele întregi pluesc înr-un sirop gros, lucios și ușor gelatinos. 

Rețetă de dulceață de coacăze roșii

Ingrediente

1 kg coacăze roșii (cântărite după ce au fost curățate de codițe)
800 g zahăr
150 ml apă
1 linguriță zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Coacăzele se spală sub jet de apă rece și se curăță de codițe, folosind o furculiță sau mâna. Lasă-le la scurs într-o sită.

Urrmează fierberea siropului. Pune zahărul și apa într-o cratiță cu baza groasă. Fierbe ingredientele la foc mediu până când siropul format devine clar și începe să se lege ușor. În 5–7 minute de la primul clocot este gata.

Adaugă coacăzele în siropul fierbinte și fierbe totul împreună la foc mediu spre mic, timp de 15–20 minute. Spumează de câte ori este nevoie. Adaugă zeama de lămâie spre final. Aceasta va păstra culoarea vie și va ajuta la formarea unui sirop ușor gelatinos.

Pentru a face testul consistenței dulceții pune o picătură de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie și rămâne fermă, dulceața este gata.

Toarnă dulceața în borcane curate și sterilizate. Închide-le ermetic și întoarce-le cu capacul în jos. Lasă-le 5 minute, apoi întoarce-le și lasă-le să se răcească învelite într-un prosop gros.

Coacăzele rămân aproape întregi și moi, scăldate într-un sirop roșu-rubiniu intens.

Nu fierbe prea mult dulceața, altfel se va carameliza și fructele își vor pierde delicatețea.

Dacă dorești o dulceață clară, fără pielițe sau sâmburi, poți trece fructele printr-o sită și obții un jeleu de coacăze.

Zahărul poate fi ajustat în funcție de cât de acrișoare sunt coacăzele.

Gustul dulceții este fructat, clar, ușor acrișor.

Cum să consumi dulceața de coacăze roșii

Poți servi dulceața la micul dejun pe felii de pâine cu unt și o cană cu ceai.

Se folosește ca topping pentru clătite, vafe, pancakes, în cheesecake-uri sau prăjituri cu cremă de brânză, dar și peste înghețată de vanilie sau iaurt grecesc.

Se mai folosește ca umplutură pentru cornuri, brioșe, foi de prăjituri sau alături de brânzeturi fine (brie, camembert, ricotta), potrivit hellotaste.ro.

Subiecte în articol: retete coacaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri