Gutuile au calorii puţine: 100 de grame de pulpă de gutuie conţin doar 57 de calorii. În plus, gutuile aduc un aport de antioxidanţi apropiat de cel al merelor şi perelor.
Bobiţele tari pe care le simţiţi uneori în pulpă, lângă sâmbure conţin substanţe care leagă toxinele din intestin, protejându-te de boli inflamatorii, colon iritabil şi cancer de colon.
Din gutui se prepară dulceaţă, compot, peltea şi nectar. Acestea păstrează o mare parte din proprietăţile astringente, fiind astfel un bun remediu în afecţiunile digestive.
REŢETĂ
La ficecare kilogram de fructe avem nevoie de 1 kilogram de zahăr tos.
Fructele se spală bine, se taie, se indepărtează sâmburii.
Se pun fructele şi zahărul într-un vas şi se acoperă cu apă. Se dau în clocot, se reduce intensitatea focului şi se mai fierb timp de o oră şi jumătate – o oră şi 45 de minute, pisând fructele după 45 de minute. Se fierbe până când toată zeama s-a evaporat. Către sfârşit, se amestecă frecvent pentru a nu se lipi de vas. Eventual, se trece printr-o sită, sau, şi mai simplu, le putem mărunţi cu blenderul, apoi turnam gemul fierbinte, în borcane sterilizate.
Unii preferă să radă gutuile înainte de a le pune la fiert. În acest caz, după ce am ras gutuile, trebuie să stoarceam lamâie peste ele pentru a nu oxida.