Puiul este fraged, gătit lent pentru a se îmbiba cu aromele sosului. Ciupercile sunt ușor cărnoase iar smântâna are scopul de a lega ingredientele într-un sos cremos, ușor acrișor.
Rețetă de pui cu ciuperci și smântână
Ingrediente
600 g piept sau pulpe de pui dezosate
300 g ciuperci champignon
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
2 linguri ulei + 1 lingură unt
2 linguri făină
250 ml smântână de gătit
300 ml supă de pui sau apă caldă
Sare și piper alb
1 frunză de dafin (opțional)
Pătrunjel verde pentru servire.
Mod de preparare
Încinge uleiul și untul într-o craiță, Adaugă bucățile de pui și rumenește-le ușor. Nu trebuie gătite complet, doar să prindă culoare. Scoate-le pe o farfurie.
Într-o altă cratiță cu ulei adaugă ceapa tocată. Călește-o până devine sticloasă. adaugă ciupercile feliate. La început lasă apă, apoi se vor înmuia și se vor rumeni ușor. Adaugă usturoiul și lasă-l un minut.
Presară făina peste legume și amestecă rapid, ca să nu se prindă. Făina va lega sosul dar trebuie gătită ușor (1-2 minute).
Torană treptat supa caldă, amestecând continuu cu un tel sau lingură de lemn pentru a evita cocoloașele. Adaugă smântâna. Amestecă bine, până obții un sos omogen, alb-crem. Adaugă frunza de dafin.
Pune bucățile de pui înapoi în cratiță. Acoperă parțial și lasă să fiarbă la foc mic 20–25 de minute, până când carnea este fragedă și sosul s-a îngroșat ușor.
Dacă sosul se îngroașă prea tare, poți adăuga puțin lapte sau apă caldă. Gustă și potrivește cu sare și piper.
Servește caldă cu pătrunjel verde tocat, alături de mămăligă sau cu pâine cu coajă groasă, dar și cu cartofii natur sau orez simplu.
Poți să înlocuiești puiul cu curcan sau chiar cu file de porc, tăiat cuburi mici, porivit hellotaste.ro.