De Paște sau de Crăciun, zile de naștere sau onomastice, o cină cu prieteni dragi sau o aniversare în familie, totdeauna avem tendința de a găti prea mult. Chiar și atunci când nu avem timp pentru a găti mâncarea acasă și comandăm la băcănie sau restaurante, se întâmplă să avem mai multă mâncare decât putem să mâncăm la o singură masă. Nu este o idee potrivită să ne forțăm stomacul într-o singură zi. Pe de altă parte putem, însă, salva o mare parte din mâncare în câțiva pași simpli. Iată soluțiile cumvaplace.ro:
- Congelăm ce se poate congela sau luați în considerare și varianta de a vida mâncarea rămasă
- Reinventăm fripturile în sandviciuri și ouăle în salate
Meniul de Paște este, de obicei, ceva mai simplu decât cel de Crăciun și se bazează pe ouă, brânză proaspătă, caș, ceapă verde, ridichi, drob de pui sau miel, șuncă fiartă, friptură de miel sau de pui, rață, gâscă ori curcan și pască. Sigur că în funcție de obiceiurile casei, rețetele diferă, dar ideea rămâne aceeași: se simte primăvara în fiecare fel de mâncare.
La capitolul prăjituri, nu o dată ni s-a întâmplat să ne întrebăm ce facem cu albușurile sau gălbenușurile rămase. La unele rețete de cozonac folosim doar gălbenușuri, așadar, aici vă povesteam ce putem face cu ce rămâne.
Sigur că ceapa verde va rezista câteva zile și la fel de sigur ouăle fierte le putem mânca toată săptămâna, dar sunt mari șanse să ne săturăm repede să vedem exact aceeași ordine în farfurie timp de câteva zile, iar dacă amânăm să mâncăm ce am pregătit, vom sfârși prin a arunca. Iar aceasta chiar nu este o idee bună!
Ca urmare, luând tot ce ne-a rămas în frigider după masa de Paște, putem reinventa.
Salată de crudități
Salate cu ou fiert
Sandvici cu ou
- Ou tocat, maioneză, ceapă verde, salată, pâine de secară
Salate cu carne rece
Sandvici cu carne rece
Iar dacă vă rămâne cozonac, indiferent de umplutura folosită, îl puteți transforma foarte ușor într-un alt desert. Vedeți cum am făcut savarina din cozonac.