Jurnalul.ro Special Revoluția verde a început în lumea Occidentală, dar flacăra ei este întreținută de China

Revoluția verde a început în lumea Occidentală, dar flacăra ei este întreținută de China

de Adrian Stoica    |   

Noua politică de mediu prin care sursele regenerabile de energie vor înlocui treptat combustibilii fosili în următoarele decenii va genera o cerere tot mai mare de materii prime.

 

Practic, mai multă energie verde va însemna mai multe turbine eoliene, panouri solare și baterii necesare. Pentru a le putea însă produce, omenirea va avea nevoie de cantități tot mai mari de minerale-cheie pentru noile tehnologii. Datele Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) arată că, în ciuda faptului că este cel mai mare poluator de carbon din lume, China este și cel mai mare producător mondial de minerale esențiale pentru revoluția verde.

 

În prezent, China produce 60% din toate elementele rare utilizate drept componente în dispozitivele de înaltă tehnologie, inclusiv smartphone-uri și computere. Țara deține, printre altele, o cotă de 13% din producția de litiu, care este încă dominată de Australia (52%) și Chile (22%), scrie visualcapitalist.com. Elementul este cheia pentru producerea de baterii reîncărcabile pentru telefoane mobile, laptopuri și vehicule electrice, iar cererea pe piață este în continuă creștere. Pe lângă extracție, China a devenit economia dominantă când vine vorba despre industria de procesare. Cota de rafinare a țării la nivel mondial este de aproximativ 35% pentru nichel, 58% pentru litiu și 65% pentru cobalt. Per total, China are o cotă de 87% în procesarea de pământuri rare, un ansamblu de 17 metale care se regăsesc în smartphone-uri, ecrane plasmă, mașini electrice, dar și în industria armamentului.

 

Cota Chinei Extracție Procesare

 

Cupru 8% 40%

Nichel 5% 35%

Cobalt 1,5% 65%

Pământuri rare 60% 87%

Litiu 13% 58%

Sursa: visualcapitalist.com

 

SUA și Rusia nu apar pe nicăieri

 

În ciuda faptului că este cea mai mare economie din lume, SUA nu figurează printre cei mai mari producători de metale rare. Pentru a reduce decalajul, administrația Biden a decis recent revizuirea strategiei americane pentru materiale critice. De asemenea, merită remarcat și faptul că Rusia nu apare printre cei mai importanți producători atunci când vine vorba despre aceste minereuri folosite în tehnologiile destinate energiei curate, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de minereuri precum cupru, fier și paladiu.

 

Cel mai mare procesator de cobalt

 

China a reușit să devină cel mai mare procesator din lume al cobaltului, asta, deși nu deține zăcăminte care să-i permită acest lucru. Cobaltul este însă extras în principal din Republica Democrată Congo (RDC), dar chinezii au reușit să dețină 15 din cele 17 exploatații industriale de cobalt din RDC, potrivit unei analize realizate de The New York Times și Benchmark Mineral Intelligence, citată de visualcapitalist.com. Analiza subliniază că RDC a fost criticată  de mai multe ori din cauza rapoartelor care subliniau corupția și lipsa de reglementare în producția de cobalt. De exemplu, se estimează că din cei 255.000 de mineri care lucrează în minele artizanale de cobalt, 40.000 sunt copii, unii de până la 6 ani.

 

Banca Mondială a estimat că în 2030  cererea de cobalt doar pentru mașinile electrice va depăși nivelul total de producție din 2018, circa 120.000 tone. Instituția financiară a calculat că pentru a limita încălzirea climatică la 2% trecând masiv la autovehicule electrice și la energii alternative, producția de cobalt va trebui să crească cu 1200%.

 

China Rare Earth Group, noul lider mondial 

 

Pe fondul rivalității și tensiunilor cu SUA într-un domeniul esențial pentru noile tehnologii, în ultimele zile ale anului trecut, Guvernul de la Beijingul a decis să creeze un gigant mondial al producției de pământuri rare. Denumit China Rare Earth Group, gigantul asiatic s-a format prin fuziunea China Minemetals Corp, Chinalco și Ganzhou Rare Earth Group, devenind cel mai mare producător mondial de pământuri rare.

 

https://www.visualcapitalist.com/chinas-dominance-in-clean-energy-metals/

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri