Este vorba despre o soluție injectabilă care a fost dezvoltată inițial pentru tratarea diabetului de tip 2. Acesta este eficient în reglarea nivelului glicemiei dar multe persoane care vor să-și reducă greutatea corporală cer medicilor rețetă pentru el.
”Sunt două substanțe: liraglutid, semaglutid. Una se face zilnic, una se face o dată pe săptămână. Mimează aproape perfect, cel puțin lanțul de semaglutid, un hormon care se găsește în mod normal în organismul nostru și este secretat atunci când mâncăm, în special carbohidrați, care se numește GLP-1.
Acest GLP-1 se secretă în momentul în care mâncăm carbohidrați și el ne ajută să ne simțim mai plini, trimite semnale chiar la nivelul creierului că am mâncat și atunci ne dă o senzație de sațietate mai rapidă, mai pregnantă. Dacă facem injecția o dată pe săptămână, îl avem pe o perioadă de o săptămână, care se secretă ușor.", explică medicul nutriționist Simona Carniciu, la Antena 3 CNN.
Pericole
Semaglutida ajută pancreasul să producă insulină, încetinește digestia și previne producerea unei cantități prea mari de glucoză de către ficat.
În cazul în care tratamentul este administrat necontrolat, de persoane care nu au diabet, acestea sunt supuse riscului de a dezvolta pancreatică acută, greață, vărsături, diaree, probleme biliare, hipoglicemie, cancer de tiroidă și pancreatic.
Medicamentul se recomandă însă și persoanelor obeze, care au risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Acesta a fost aprobat de Autoritatea Europeană pentru Medicamente și urmează să fie admis și în România.
Semiglutida crează o senzație mai rapidă de sațietate.
Alimentele recomandate pentru diabet sunt oleaginoase, fasole neagră sau roșie, pește, lactate degresate, legume verzi, fructe cu indice glicemic scăzut, cereale integrale, ceai verde, ciocolată neagră.