Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roboții în medicină. Cum se tratează deja afecțiuni de sănătate des întâlnite la noi în țară

Roboții în medicină. Cum se tratează deja afecțiuni de sănătate des întâlnite la noi în țară

În ultimele decenii, progresele tehnologice din domeniul roboticii au avut un impact semnificativ asupra medicinei în întreaga lume.

Țara noastră nu face excepție în ceea ce privește adoptarea și integrarea în procedurile medicale de profil a tehnologiilor moderne pentru tratarea afecțiunilor de sănătate. Folosirea roboților în medicină asigură precizie și eficiență în intervenții chirurgicale diverse pentru tratarea unor afecțiuni tot mai des întâlnite în rândul pacienților din România.

Iată care sunt specializările cele mai populare care beneficiază de suport robotizat în medicina de la noi.

Afecțiuni urologice și ale prostatei

Problemele urologice pot afecta bărbați de toate vârstele. În acest context, cancerul de prostată este una dintre cele mai comune afecțiuni oncologice la bărbații de la noi din țară. Chirurgia robotică a revoluționat tratamentul problemelor urologice, oferind o alternativă minim invazivă la intervențiile tradiționale. Cu ajutorul unor roboți precum sistemul da Vinci, chirurgii pot efectua prostatectomii cu o mare precizie. Procedura asigură o recuperare mai rapidă, mai puțin disconfort postoperatoriu și o scădere semnificativă a riscului de incontinență urinară sau disfuncție erectilă. Poți citi mai multe despre operație și avantajele sale descoperind, cu această ocazie, sistemul chirurgical da Vinci Xi.

Afecțiuni ale colonului

Afecțiunile intestinale reprezintă o altă problemă de sănătate des întâlnită în România, iar tratamentul cancerului de colon implică, de obicei, intervenții chirurgicale complexe. Echipamentele robotizate asistă chirurgii în operațiile dificile, permițându-le să efectueze proceduri de rezecție a colonului de înaltă precizie. Prin intervenția asistată tehnologic se reduce semnificativ riscul de complicații postoperatorii și se accelerează recuperarea pacienților și reluarea unui stil de viață normal.

Chirurgia bariatrică

Creșterea în greutate este o problemă la nivel global, ceea ce a determinat evoluția procedurilor de chirurgie bariatrică și în spitalele de la noi. Roboții au fost și sunt utilizați în această ramură a chirurgiei pentru a efectua proceduri precum bypassul gastric sau gastrectomia verticală. Chirurgia robotică oferă o mai bună vizualizare a zonelor de lucru și control precis, ceea ce reduce riscul de complicații și asigură rezultate mai bune pentru pacienții care suferă de diferite grade de obezitate.

Principalele avantaje ale chirurgiei robotice în medicina modernă

Printre cele mai importante avantaje ale chirurgiei robotice putem aminti următoarele aspecte, așa cum aflăm și de pe desertwestsurgery.com:

  • precizie ridicată: roboții oferă un grad de precizie care depășește capacitățile chirurgiei tradiționale, fapt care face posibilă minimizarea deteriorării suferite de țesuturile sănătoase.
  • recuperare postoperatorie mai rapidă: datorită abordării minim invazive, pacienții care au beneficiat de chirurgie robotică tind să se recupereze mai repede și să petreacă mai puțin timp în spital.
  • reducerea riscului de complicații: folosirea roboților în chirurgie reduce riscul de sângerare, infecții și alte complicații postoperatorii.

Chirurgia robotică reprezintă, fără îndoială, un pas important în dezvoltarea medicinei nu doar în țara noastră, ci la nivel global. Tehnologia continuă să ofere soluții mai bune pentru tratarea afecțiunilor de sănătate des întâlnite la noi în țară, îmbunătățind calitatea vieții pacienților și oferindu-le o șansă mai mare de recuperare completă. Desigur, pentru un diagnostic corect și pentru metode de tratament personalizate este necesar un control la medicul de specialitate.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri