Jurnalul.ro Ştiri Externe Roman Protasevici, interviu sub amenințare pentru televiziunea de stat din Belarus

Roman Protasevici, interviu sub amenințare pentru televiziunea de stat din Belarus

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un interviu difuzat la televiziunea de stat, relatează BBC.

În interviu, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale, că vrea să-şi îndrepte greşelile, l-a lăudat pe preşedintele Alexandr Lukaşenko (foto) şi a dat asigurări că îl respectă pe acesta.

Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat „sub ameninţare”.

În interviul difuzat joi seară, Protasevici a recunoscut că a încercat să-l îl dea jos pe Lukaşenko de la putere şi a spus că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.

El a afirmat că l-a criticat mult pe preşedintele Lukaşenko, dar a început să înţeleagă că „acesta face ceea ce trebuie şi cu siguranţă îl respect”.

La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns şi a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească şi să aibă copii.

Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut să urmărească interviul: „Îl cunosc foarte bine pe fiul meu şi cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut şi l-au forţat să spună ce este necesar”.

Apariţia de joi a fost a treia a lui Protasevici la televiziunea de stat de când a fost reţinut.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost editorul canalului opoziţiei Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram până anul trecut. Protasevici a fost trecut pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste” anul trecut.

În Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Lukaşenko a obţinut victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziţiei au fost trimişi în închisoare sau în exil.

Protasevici este acuzat că a provocat nelinişti în masă şi infracţiuni de terorism.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept „un atac împotriva democraţiei”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Roman Protașevici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri