România a avut cele mai mici prețuri la carne din Uniunea Europeană (UE) anul trecut, cu 37,3% sub medie, arată datele Eurostat. Aceeași situație a fost și în anul 2018.
Alte state cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia (- 36,7%), Bulgaria (- 33,8%) şi Lituania (- 29,9%).
Cele mai mari preţuri la carne din blocul comunitat, în 2019, s-au înregistrat în Austria, (+45%), Luxemburg (+ 41%), Franţa (+ 31%) şi Olanda (+ 27%).
În privința României, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a crescut, anul trecut, cu 7,8% la ovine şi caprine şi cu 7,5% la păsări, dar a scăzut cu 7,5% la porcine și cu 4,8% la bovine.
România a importat 118.525 de tone de carne şi organe comestibile în primul trimestru din 2020, cu 7,4% mai mult faţă de perioada similară din 2019. Valoarea importurlor s-a majorat cu 43%, până la 257,35 milioane de euro.
Exporturile de carne şi organe comestibile în perioada ianuarie - martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, de numai 27.691 tone. Valoarea exporturilor acestor produse s-a ridicat la 53,69 milioane de euro, în scădere faţă de perioada similară din 2019, când s-a cifrat la 54,14 milioane de euro.