Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii pot cumpăra vechime la pensie retroactiv, din nou. Guvernul a stabilit stagiul de cotizare

Românii pot cumpăra vechime la pensie retroactiv, din nou. Guvernul a stabilit stagiul de cotizare

Executivul a stabilit că pensionarii care doresc să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public pentru cel mult șase ani.

 

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 ani.

În situații excepționale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 ar putea fi valorificate în baza informațiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete.

 

Cât te costă să-ţi cumperi șase ani de vechime

Adevarul.ro a realizat calculele care arată că o persoană care va cumpăra șase ani de vechime din perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să plătească suma de 23.200,46 lei.

 

Această măsură luată de Guvern dă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și persoanelor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele solicitante trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială. 

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuție potrivit Codului fiscal este de 25 % în anul 2020.

Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 august 2021.

 

Subiecte în articol: pensie pensie retroactiva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri