Jurnalul.ro Special Interviuri Romgaz vrea să meargă în Azerbaidjan după gaze

Romgaz vrea să meargă în Azerbaidjan după gaze

de Giulia Anghel    |   

Extinderea pe pieţele externe, creşterea producţiei şi mărirea portofoliului sunt câteva din variantele luate în calcul de conducerea Romgaz pentru creşterea companiei. Adrian Volintiru, director general Romgaz, spune că în această linie se înscrie şi recenta întâlnire pe care a avut-o în Azerbaidjan cu oficialii companiei SOCAR, dar şi investiţia în construirea a două termocentrale, la Mintia şi Iernut. Ca şi altor companii din energie, apariţia OUG 114 va crea probleme producătorului de gaze, estimările acestuia indicând o scădere a profitului.

Rep: Ce ne puteţi spune despre parteneriatul cu societatea azeră SOCAR ?

Adrian Volintiru: Ne-am fixat nişte direcţii, ca să ne adâncim colaborarea. Pe 20 februarie, urmează să ne întâlnim din nou cu ei. Direcţiile pe care ni le propunem vizează participarea noastră la explorarea onshore şi offshore, la ei, în Azerbaidjan. În acelaşi timp, dacă găsim modalităţi, companiile româneşti, nu neapărat Romgaz, să creăm interconectorul Bulgaria - Grecia pentru a atrage gaze pe care ei le au disponibile şi pe care ar vrea să le urce în partea noastră de Europa, Europa Centrală şi de Est, pentru că ei practică exploatarea de la 7.000 de metri. Tot gazul este dedicat prin conducta TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) şi TAP (TransAdriatic Pipeline), însemnând ca de la Puglia, în sudul Italiei, să aprovizioneze vestul Europei. Mai au o cantitate disponibilă, pe care şi-ar dori-o pusă la dispoziţia Bulgariei, României, Ungariei şi Slovaciei, de un milion şi jumătate de metri cubi pe an. Cam astea ar fi domeniile de interes. Pe 20 februarie ne-am propus să fim acolo, să fim rapizi, pentru că altfel se uită problema, după cum ştiţi, la nivelul ăsta. Şi am zis: da, mergem şi punem degetul pe ce putem face, ce parteneriate putem stabili.

Ce presupune acest proiect, ca investiţie, din partea Romgaz ?

Nu ştim ce presupune ca investiţie. Discuţia a fost o replică, deocamdată. Dar dacă vorbim de investiţie onshore, depinde câte perimetre faci, care este nevoia de unităţi de foraj, ce adâncime au. Pentru că la foraje noi vorbim de adâncimi diferite. Una este să forezi la 200-300 de metri, şi alta este să forezi la peste 5.000 de metri. Este cu totul altceva.

Pentru ce perioadă intenţionaţi să dezvoltaţi acest proiect ?

Cât timp va fi nevoie. Cât vor avea câmpuri de explorat şi, ulterior, de exploatat. Nimeni nu ştie şi nimeni nu poate bănui. Gândiţi-vă că noi avem foarte multe parteneriate. Şi sunt parteneriate care durează şi de 15 ani. Dacă există gaz acolo, partenariatul continuă.

Care este scopul viitoarei firme pe care intenţionaţi să o înfiinţaţi împreună cu SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie SA)?

Scopul este mărirea profitabilităţii şi a performanţei. Şi am vrut să delimitez foarte clar lucrurile. În momentul în care eu, Romgaz, produc şi vând gaz, trebuie să existe şi o firmă de distribuţie şi furnizare care să mărească de fapt marja de profit pe care o pot obţine în momentul ăsta. Mai ales în condiţiile limitării preţului la gaz. Şi atunci, această marjă de profit ar creşte considerabil prin trimiterea şi adresarea către consumatorul final. Asta a fost în spate.

De ce aţi preferat o asociere cu SAPE ?

Pentru că este o zonă pe care noi nu am explorat-o până acum. Romgaz nu are know-how-ul necesar în momentul respectiv, şi atunci o diversificare a riscului este de la sine înţeleasă. Pentru că acolo e nevoie de multă forţă de muncă, de forţă de vânzări specifică, de echipe de intervenţie specifice. În momentul în care livrezi, trebuie să ai şi un backup, deci sunt lucruri puţin mai complicate, sau deosebite de ce facem noi acum.

Cum vă afectează OUG 114/2018 prin care preţul la gaze va fi limitat la 68 lei/MWh timp de trei ani, la care se adaugă introducerea impozitului de 2% din cifra de afaceri ?

Din cauza plafonării preţului la gaze naturale, începând cu 1 aprilie, la 68 de lei/MWh, estimăm că cifra de afaceri şi profitabilitatea scad, în principiu, anul acesta, cu 20-25%, faţă de anul trecut, care ştiţi că a fost de 4,5 miliarde de lei. Ar însemna deci un impact pe profitul realizat de 420 de milioane de lei. Anul viitor va fi probabil mai rău. Acum depinde de mai mulţi factori. Eu când am spus 420 de milioane de lei am luat în considerare asumaţiile existente. Dacă există nişte posibilităţi de reducere de costuri, de optimizare de procese, de toate celelalte, atunci profitabilitatea va creşte.

Credeţi că cifra de afaceri a companiei va scădea din cauza limitării preţului la gaze ?

Depinde. Aici noi încercăm să găsim foarte multe variante colaterale. Investim la Iernut, care va fi gata la începutul lui 2020. În acelaşi timp, anul viitor începem investiţia la termocentrala de la Mintia. Încercăm să găsim surse regenerabile în care să investim. Colectorul de 16 kilometri de la Caragele, care a fost dat în folosinţă în decembrie anul trecut, permite creşterea producţiei cu 600.000 de metri cubi/zi.

“Ne uităm spre petrochimie, ne uităm spre onshore, ne uităm spre Azerbaidjan deocamdată. Deci toate astea ar putea concura la o mărire a cifrei de afaceri faţă de perioadele trecute”

Romgaz este principalul producător de gaze naturale din ţară. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa din Londra din 2013. Acţionarul majoritar este statul român, cu o participaţie de 70%.

 

 

 

Subiecte în articol: romgaz
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri