Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia transmite că atacurile asupra Odesei NU împiedică exporturile de cereale ucrainene

Rusia transmite că atacurile asupra Odesei NU împiedică exporturile de cereale ucrainene

Atacurile cu rachete asupra portului Odesa, realizate de forțele ruse la o zi după semnarea acordului de la Istanbul, nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi punerea în aplicare a înțelegerii, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cirat de Reuters.

"Bombardamentele vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale. De aceea, asta nu poate şi nu ar trebui să afecteze începutul procesului de încărcare", a precizat acesta. 

Patru rachete ale forțelor ruse au vizat, sâmbătă, Odesa, oraș-port la Marea Neagră, a doua zi după semnarea la Istanbul a unui acord privind exporturile de cereale ucrainene și produse agricole rusești prin Marea  Neagră. Documentele au fost semnate separat d e Rusia și Ucraina sub atenția Turciei și a ONU.

Tratatul prevede realizarea unor culoare securizate pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră, supravegheate de avioane ucrainene prin apele teritoriale ale acestei țări. Punerea la punct a planului va dura circa două săptămâni iar tratatul a fost prevăzut pentru 4 luni, cu posibilitate de prelungire automată. 
 

Subiecte în articol: Rusia ucraina Odesa Dmitri Peskov cereale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri