Jurnalul.ro Cultură Muzica Ruxandra Donose, Ramón Vargas  și Leontina Văduva revin la Salbek Opera Masterclass 2024, din 21 august

Ruxandra Donose, Ramón Vargas  și Leontina Văduva revin la Salbek Opera Masterclass 2024, din 21 august

de Magdalena Popa Buluc    |   

Maeștrii Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Leontina Văduva vor pregăti 24 de tineri care vor participa, în perioada 21-25 august, la cea de-a doua ediție a International Salbek Opera Masterclass, singurul curs de măiestrie de acest fel din România, care se va desfăşura, ca și anul trecut, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

International Salbek Opera Masterclass este un eveniment cu participare internațională unde 24 de cursanți vor avea oportunitatea, anul acesta, de a studia tehnici de canto și interpretare împreună cu cei trei muzicieni de talie internațională, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva.

„Au fost peste 70 de candidați înscriși. Îmi amintesc că anul trecut spuneam că ne-a fost greu să alegem. Anul acesta vă pot spune cu certitudine că a fost și mai dificil. Lumea asta are mulți tineri talentați, creativi, ambițioși și cu potențial pe care îmi doresc să îi ajutăm să și-l exploreze cât mai mult. În scurt timp îi vom întâlni pe toți la Petriș.”, spune mezzosoprana Ruxandra Donose.

International Salbek Opera Masterclass se va desfăşura în perioada 21-25 august 2024, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, în județul Arad, în parcul din jurul castelului (care are numeroşi arbori, printre care şi câțiva stejari seculari), dar și în mai multe localităţi rurale din împrejurimile domeniului Salbek - Petriş, Roşia şi Ilteu. Contexte diferite de cel obișnuit dedicat studiului, în care tinerii muzicieni vor avea ocazia să lege prietenii, să învețe de la maeștri, dar și unii de la alții, să se conecteze cu natura și cu ei înșiși, după cum puncta tenorul mexican Ramón Vargas: ”Această tabără artistică din România mi-a adus multă bucurie anul trecut. Mă bucur că voi fi și la a doua ediție, pentru că unul dintre aspectele importante ale acestui masterclass este contextul în care vom fi cu toții: în mijlocul naturii, înconjurați de frumusețea satului românesc. Nivelul cursanților este unul foarte bun, sunt convins că vom învăța cu plăcere unii de la alții în aceste zile.” (Ramón Vargas)

International Salbek Opera Masterclass se va încheia cu Gala Salbek Opera Festival care va avea loc în Piaţa Primăriei din Arad, în aer liber, pe 25 august, de la ora 20:00, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijor David Crescenzi, solişti Valentina Naforniță, Ruxandra Donose, Leontina Văduva și Ramón Vargas, împreună cu cei mai buni dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2024. În program, lucrări celebre din repertoriul liric de Puccini, Bellini, Offenbach, Strauss, Ceaikovski şi nu numai.

O oportunitate pentru tinerii studenți, apreciază soprana Leontina Văduva: ”Așa cum le spuneam și studenților de anul trecut, în viață oportunitățile apar când te aștepți mai puțin. Atunci când ai o astfel de şansă de a cânta pe o scenă, în fața a mii de spectatori, alături de artiști de acest nivel, profită, ia tot ce poți din această oportunitate și începe să crezi în puterile tale. Fiecare dintre cursanți poate fi acea voce care va schimba lumea.” (soprana Leontina Văduva)

Gala va marca închiderea Salbek Opera Masterclass, ediția 2024, dar şi închiderea Zilelor Aradului 2024.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri