S-a stins din viață Maria Butaciu. Interpreta unică a Țării Năsăudului a urcat alături de stele, în seara zilei de 11 iunie, lăsând în urma ei doar amintirea glasului îngeresc, ridicat la ceruri în pricesne. Dumnezeu să-i aibă sufletul frumos în grija Sa!
„Maria Butaciu a fost în felul său unică, deosebită. Glasul său aducea ecourile de esență țărănească a vocilor tărăncilor năsăudene, ce se lăsau auzite pe câmpul unde întorceau fânul proaspăt cosit, ori pe brazda de pământ proaspăt intoarsă de plugul tras de vite, sau la torsul caierului în serile lungi de iarnă. Era întruchiparea tărăncii năsăudene ce avea demnitate, dragoste de Dumnezeu, de oameni și de pământul natal, respect față de valorile spirituale ale moșilor și strămoșilor săi. Maria Butaciu a fost și va rămâne un simbol și un reper important pe harta spirituală a neamului românesc. A pornit în lumea cântecului din Salva, importantă localitate de pe Valea Someșului, aproape de Năsăud- localitatea ce a dat țării cei mai mulți academicieni, pentru a duce cu ea în lume, cântecul sufletului năsăudean și pentru a arăta tuturor frumusețea fără seamăn a costumului popular din acest binecuvântat loc” - mărturisea Alexandru Pugna, la doar câteva minute după ce artista s-a săvârșit din viață.
Cine a fost Maria Butaciu?
Fiecare dintre noi îşi are, pe undeva, rădăcinile într-un sat. Cel din care a plecat Maria Butaciu, artista ce avea să ducă pretutindeni în ţară şi dincolo de hotarele ei, cântecul din mândrul ţinut năsăudean este Salva.
Primele cântece pe care le-a auzit în copilărie la oamenii satului său i –au rămas ca o amprentă în suflet şi au determinat-o să aleagă această artă pentru tot restul vieţii, după cum i-a mărturisit însăşi Maria Butaciu mai tânărului artist din aceeaşi zonă etnofolclorică, Alexandru Pugna.
Vocea i-a fost.........