Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Santorini se umple de turiști, în timp ce localnicii cer o limitare a accesului

Santorini se umple de turiști, în timp ce localnicii cer o limitare a accesului

de Redacția Jurnalul    |   

Cu selfie stick-uri și telefoane, turiștii sosesc în Santorini de pretutindeni - pe bărcile plutitoare ale uriașelor transatlantice, pe autocarele care urcă în zigzag pe versanții abrupți ai dealurilor, pe măgarii care tropăie pe străduțele pietruite. Asta în timp ce locuitorii cer o limitare.

Unii turiști înfruntă căldura după-amiezii pentru a găsi un loc bun printre casele albe și bisericile cu domuri albastre, unde apoi așteaptă ore în șir să vadă faimosul apus de soare de pe insula grecească Santorini. Pe măsură ce soarele apune, mulți alții li se alătură, înghesuindu-se de-a lungul falezei sau pe balcoane, cu aparatele foto la îndemână.

„Acesta a fost visul meu încă din liceu”, a declarat turista americană Maria Tavarez, în vârstă de 40 de ani.

Dar pentru mulți dintre cei 20.000 de rezidenți permanenți din Santorini, insula cândva idilică, cu sate pitorești și plaje virgine, a fost ruinată de turismul de masă, potrivit Reuters.

În timp ce protestele împotriva turismului excesiv izbucnesc în alte destinații de vacanță populare, inclusiv Veneția și Barcelona, Santorini reprezintă unul dintre cele mai clare exemple ale impactului pe care îl pot avea mulțimile de vizitatori asupra unui loc.

Autoritățile de pe insulă s-au alăturat altor puncte fierbinți ale turismului, solicitând o limitare a numărului de vizitatori.

Numărul tot mai mare de turiști străini - aproximativ 3,4 milioane au vizitat insula anul trecut, potrivit primarului Nikos Zorzos - pune presiune pe infrastructura învechită a acesteia și îi scoate pe insulari de pe piața imobiliară.

Zorzos spune că de ani de zile face presiuni asupra autorităților pentru a nu permite niciun pat suplimentar pe insulă și a propus limitarea numărului de vizitatori ai navelor de croazieră la 8.000 pe zi, față de aproximativ 17.000.

„Este în interesul țării noastre să existe o limită”, a spus el.

Chiar și proprietarii de afaceri care beneficiază de pe urma turismului sunt îngrijorați.

„Standardele noastre de viață au scăzut. Este la fel de simplu ca asta”, a declarat Georgios Damigos, care conduce un hotel cu 14 camere pe care părinții săi l-au deschis în anii 1980.

„Santorini este o minune a naturii” care riscă să se transforme într-un „monstru”, a spus el.

Boom-ul turistic din Santorini are ecou în întreaga Grecie. Conform datelor, veniturile naționale din turism au crescut cu 16% în primele cinci luni ale acestui an, iar în 2024 se preconizează că se va depăși recordul de 33 de milioane de sosiri de anul trecut.

Pentru unii locuitori din Santorini, numărul mai mare de vizitatori este o veste bună.

„Totul este posibil atunci când există planificare și infrastructură”, a declarat Alexandros Pelekanos, vicepreședinte al asociației comerciale umbrelă a insulei.

„Vrem bani sau nu? Vrem să avem locuri de muncă și venituri sau nu?”, a spus el. „Nu poți avea liniște și pace și să faci bani”.

Turiștii nu par să se supere în timp ce trec veseli pe lângă un panou pe care scrie „RESPECT. Este vacanța voastră... dar este casa noastră”.

„Este greu să te plimbi pe străzile înguste, dar este destul de frumos”, a declarat turista portugheză Rita Critovao. „Aș sfătui pe toată lumea să vină”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: santorini
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri