Jurnalul.ro Timp liber Hobby Școală pe pârtie, la Poiana Brașov

Școală pe pârtie, la Poiana Brașov

de Oana Portase    |   
Iarna grea a cuprins toată România, iar meteorologii spun că nu vom scăpa prea curând de nămeți. Dacă zăpada la oraș ne dă bătăi de cap, pentru iubitorii de munte este un prilej perfect pentru o tură de schi sau săniuș.

Schi cu pasiune
Adriana Dulăcioiu este coordonatoarea echipei Sport Ski Club din Poiana Brașov, unde, an de an, copii și adulți învață să schieze. „De mică am intrat în contact cu schiul pentru că sunt născută și crescută în «Perla Carpaților» - Sinaia. Să locuiești la munte și să nu știi să schiezi este o rușine. Cel puțin așa cred cei ce locuiesc în aceste zone. Am făcut sport de performanță de mică și la un moment dat am fost componentă a lotului național de schi. Îmi place sportul, schiul în speță, îmi plac copiii și am convingerea că am acel har de a transmite și altora ceea ce știu. Drept care, primii opt ani după terminarea facultății i-am petrecut la catedră. La 35 de ani m-am reprofilat total, am urmat cursurile de formare a instructorilor de schi și sunt instructor de schi atestat ISIA, categoria a doua”, povestește Adriana pentru Jurnalul Național. Adr iana ș i -a dedicat timpul celor care vor să învețe să schieze, însă nu este singura activitate pe care o găsiți la club. „Am considerat că ceea ce știu și pot transmite trebuie transmis copiilor și ca să fiu împăcată sufletește pot să o fac în mod privat. Nu este o afacere din care te îmbogățești și, dacă nu ești dedicat, cu siguranță renunți din prima clipă. Plecând de la cursurile de schi, care scot copiii la sport iarna și cu care am avut succes, am continuat cu alte activități sportive pentru copii. Am avut alături oameni profesioniști pe diferite specialități și împreună cu ei am conceput un program astfel încât să ocupăm în mod constructiv timpul liber al copiilor. O minte sănătoasă se află într-un corp sănătos. Am înlocuit telefonul, tableta și calculatorul cu activități sportive în natură: înot, schi, tenis, alpinism, drumeții, mers cu bicicleta, tabere de supraviețuire. Programele care se desfășoară pe tot parcursul anului ne asigură o continuitate în activitate”, mai spune instructorul de schi.
La cursurile de schi sunt primiți copiii care au împlinit vârsta de patru ani. „La această vârstă totul este joacă. Avem grupe de 4-5 copii pe instructor. La cursurile de schi participă în principal copiii din Brașov, dar în timpul vacanțelor avem copii din toate colțurile țării. Pentru cei mici asigurăm echipament complet plus cască și vestuțe reflectorizante, transport din Brașov și retur, fără a cere bani suplimentari”, explică Adriana Dulăcioiu.

Schiatul nu este un sport simplu și necesită timp, răbdare și pasiune. Abia după câteva sezoane un elev poate fi considerat la nivel mediu, iar performanța se atinge după ani buni. Chiar și Adriana povestește că, după zeci de ani de schiat, încă mai învață. „Cursurile de schi se desfășoară de-a lungul întregii ierni urmând ca la terminarea zăpezii să continuăm cu înotul, tenisul, drumețiile, taberele. Nu este condiționată prezența pentru toate activitățile, dar avem copii care vin cu noi de ani buni, urmând să devină și ei voluntari și apoi instructori. Nu sunt adepta duratei fixe a unui curs și pot completa că schiez de mai bine de 42 de ani și tot mai învăț. Orice sport presupune exercițiu și iar exercițiu completat de abilități. Conform normelor de funcționare a școlilor de schi, un copil este considerat începător trei sezoane, apoi încă trei sezoane este mediu, după care se poate vorbi de performanță. Desigur, sunt și copii dotați care pot ajunge la niveluri superioare mai repede. Lucrăm și cu adulți și în grupe, și privat. Cursurile pornesc de la 50 de lei pe ședință, în funcție de durată, privat sau în grup”, spune Adriana.

Cât costă să trimiţi copilul în tabără
Dacă tot vine vacanța, puteți să vă trimiteți copiii în tabăra de schi, ca să învețe mai cu spor și să se distreze. „Vacanța copiilor o avem ocupată cu o tabără de schi, un curs intensiv de fapt, și la vară îi așteptăm în tabere de aventură, cu sau fără părinți. Echipa cu care colaborez este o echipă dedicată muncii cu cei mici în special, cu dragoste pentru sport, profesionalism și dăruire față de copii. Schiul nu este un sport ieftin. Și nu mă refer la instrucția propriu-zisă, ci la costurile colaterale de transport, echipament, cazare și masă. Deși o tabără costă 1.500 de lei anul acesta, cea mai mare parte a banilor se duce pe cazare, masă, transport și activități colaterale”, explică instructorul de schi.
Iar la final de zi, pentru instructori contează cel mai mult faptul că au dat mai departe o parte din pasiunea lor, pe lângă tehnicile de schi. „Dăruirea noastră ne face să continuăm și sper să am puterea să mai antrenez și alte generatii. Cea mai mare satisfacție a noastră, a instructorilor, este să ne vedem elevii după ani și ani, dăruindu-se schiului și bucurându-se de minunățiile naturii. Dacă ne opresc pe pârtie și ne mulțumesc, considerăm că am primit cel mai prețios cadou – recunoștința”, încheie Adriana.
Preţuri de pornire pentru echipament de schi:
n Căciulă 10 lei
n Mănuși 20 de lei
n Cască schi 60 de lei
n Bluză schi 50 de lei
n Pantaloni schi 70 de lei
n Jachetă schi 70 de le
n Ghete 250 de lei
n Schiuri 400 de lei
n Mască schi 30 de lei
n Bețe schi 50 de lei

REGULĂ: La cursurile de schi sunt primiți copiii care au împlinit vârsta de patru ani.

Preţuri
Lecţii individuale
6 zile (18 ore) – 1.100 lei
3 zile (10 ore) – 650 lei
1 zi (3 ore) – 200 lei
Cursuri colective
6 zile (18 ore) – 990 lei
3 zile (10 ore) – 600 lei
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri