Liberalizarea pieţei de energie pentru consumatorii casnici, de la 1 ianuarie 2021, va aduce o creştere foarte mare a preţurilor, care poate ajunge până la 26% faţă de cele actuale. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) cere amânarea cu şase luni a liberalizării, Parlamentul să analizeze în regim de urgență situația dezavantajoasă creată pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), precum şi demiterea Comitetului de Reglementare și din cadrul Autorităţii.
În baza Ordonanței de Urgență 1/2020 din data de 6 ianuarie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieței energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade-tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofertele de pe piață și a iniția procesul de contractare în vederea trecerii la piața liberă. Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activități revenea ANRE, care nu a făcut însă nimic în acest sens, susţine AEI în scrisoarea sa. Astfel, în anul 2020 ANRE nu a realizat nicio campanie de informare a consumatorilor, iar prima postare pe site-ul ANRE de informare a apărut pe data de 15 decembrie 2020, în condițiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanța și activitățile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă. Asociaţia acuză faptul că ANRE a realizat legislația secundară, astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cel mult trei zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.
Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică, astfel încât să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permit realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.
Scrisoare deschisă publicată de AEI