Senatul a respins, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PNL privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Propunerea legislativă a fost respinsă cu 46 voturi pentru, 59 împotrivă şi 6 abţineri.
În timpul dezbaterii, reprezentanţii PNL, USR şi ALDE şi-au anunţat susţinerea pentru această propunere, în timp ce PSD şi UDMR au pledat împotrivă.
Comisia pentru administraţie publică şi Comisia juridică au adoptat, anterior, un raport comun de respingere.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat luni, înaintea şedinţei de plen, că parlamentarii acestui partid vor vota în favoarea propunerii legislative a PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, având "o părere opusă colegilor din PSD".
"Am avut o scurtă şedinţă de coaliţie, unde printre alte subiecte am discutat despre modul în care vom vota pe propunerea referitoare la alegerea primarilor în două tururi. Colegii mei din ALDE deja au făcut diferite declaraţii foarte clare, lipsite de echivoc, şi anume că ALDE susţine ideea de alegere a primarilor în două tururi. Sigur că colegii noştri din ALDE care sunt primari în funcţie ar prefera să rămână actualul sistem cu un singur tur de scrutin. Însă noi considerăm că este mai avantajos pentru noi şi pentru un exerciţiu democratic la alegeri mai complet ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin. Colegii din PSD au o părere opusă. Ne-am informat reciproc aş spune poziţiile pe care dorim să le adoptăm şi avem fiecare considerentele proprii pentru a adopta o anumită poziţie", a afirmat luni Tăriceanu.
Iniţiatorii propunerii susţin că alegerea primarilor în două tururi de scrutin asigură atât o mai bună legitimitate a aleşilor, cât şi o mai mare corectitudine în desemnarea celor care conduc comunităţile locale.
"Alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul majorităţii celor care se prezintă la vot, este o soluţie legislativă total greşită. În această situaţie, persoana aleasă nu va avea legitimitate. Pot exista situaţii, mai ales în condiţiile unei participări scăzute la vot, ca primarul unei localităţi să fie ales cu un număr extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scăzută pe care o va avea alesul, poate conduce foarte uşor la dirijarea artificială a votului către grupuri de persoane, din cadrul/din afara comunităţii, încălcându-se astfel toate principiile de bază care statuează prezenta reglementare, putând discuta în această speţă chiar de implicaţii de ordin constituţional", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative. AGERPRES