Compania a confirmat că a cumpărat vineri o încărcătură de țiței rusesc, dar că nu a avut "nicio alternativă".
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a atacat compania energetică, întrebând pe Twitter: "Petrolul rusesc nu vă miroase a sânge ucrainean?".
Până în prezent, țările occidentale nu au impus sancțiuni asupra importurilor de petrol rusesc, de teamă că acestea vor duce la creșterea prețurilor deja record ale energiei în întreaga lume.
Dar duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA se află acum în "discuții active" cu partenerii europeni cu privire la interzicerea achizițiilor, menținând în același timp o "aprovizionare globală constantă".
Rusia este al doilea producător mondial de țiței, după Arabia Saudită, și furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei.
Comentând demersul său, Shell a declarat că a fost nevoită să cumpere petrol din Rusia pentru a menține aprovizionarea în timp util a Europei cu combustibil.
Firma a declarat că rămâne "consternată de războiul din Ucraina" și a oprit majoritatea activităților care implică petrolul rusesc, dar a adăugat că situația cu aprovizionarea este "extrem de complexă".
În prezent, petrolul rusesc reprezintă aproximativ 8% din livrările de lucru ale Shell. Una dintre rafinăriile firmei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa.
"Pentru a fi clar, fără o aprovizionare neîntreruptă a rafinăriilor cu țiței, industria energetică nu poate asigura aprovizionarea continuă cu produse esențiale a populației din Europa în săptămânile următoare", a declarat un purtător de cuvânt. "Încărcăturile din surse alternative nu ar fi sosit la timp pentru a evita perturbările în aprovizionarea pieței. Nu am luat această decizie cu ușurință și înțelegem forța sentimentelor din jurul ei."
(sursa: Mediafax)