Orașul Iași a trecut de 6 infectări la mia de locuitori, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a introdus noi resticții, între care carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.
În Iași rata de infectare a ajuns, marți, la 6,58 la mie.
CJSU Iași a decis ca în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive să se organizeze cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.
Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte pot organiza activități cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală. La fel se pot organiza şi desfăşura în aer liber spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale.
Spectacolele de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii mașinii sunt membrii ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane vaccinate sau trecute prin boală, iar activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Nunţile sau botezurile sunt permise cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior cu persoane vaccinate sau care au trecut prin boală.
Restaurantele şi cafenelele pot funcționa cu până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, între orele 5.00 - 24.00, cu participarea persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate faţă de restul spaţiului public şi amenajate în acest scop.
În baruri, cluburi şi discoteci activitățile sunt interzise.
Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii au obligația să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00 – 22.00. Sunt și excepții: farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Sălile de sport sau fitness pot funcționa fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 4 mp pentru fiecare persoană. Activitatea este permisă doar celor vaccinați sau trecuți prin boală.
Se introduce carantina de noapte pe weekend. Astfel, este interzisă circulația în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 5.00 pentru persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală. Sunt exceptați cei care merg sau se întorc de la serviciu, cei care au nevoie de asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente. Se pot deplasa în afara localităților persoanele care sunt în tranzit sau călătoresc cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Pot părăsi gospodăria și cei care au motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Cei care trebuie să iasă din locuință au nevoie de declarație pe propria răspundere, iar cei care merg sau se duc la serviciu au nevoie de declarația de la angajator.
Măsurile stabilite de CJSU Iași prin această hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, între 6 și 19 octombrie.
„Am ajuns într-o astfel de situație nedorită mult prea repede și asta demonstrează că toate avertismentele epidemiologilor au fost corecte: acest virus este deosebit de periculos din prisma gradul său neobișnuit de ridicat de răspândire. Este foarte contagios și viteza de răspândire este cea care conduce la rate mari de infectare și la aglomerarea spitalelor. Avem nevoie să ne păzim, de aceea CJSU Iași a hotărât instituirea acestor măsuri sanitare preventive suplimentare cu scopul de a domoli răspândirea virusului. În același timp, avem în continuare opțiunea de a ne vaccina și îndemn populația care nu a făcut încă vaccinul să aibă încredere că este opțiunea cea mai bună și să se vaccineze. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri să depășim această situație pandemică. Prevenția și vaccinarea – acestea sunt singurele noastre opțiuni certe”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.
(sursa: Mediafax)