Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul petrolului a scăzut deja! Preţul carburanţilor de ce nu scade?

Prețul petrolului a scăzut deja! Preţul carburanţilor de ce nu scade?

Barilul de petrol continuă să scadă, însă litrul de benzină şi motorina nu se ieftineşte într-un ritm la fel de alert. În anii de glorie, petrolul se vindea la 145 dolari/baril, iar saptamana aceasta acesta a coborat la un nivel mai mic de 30 dolari/baril. 

Față de anii anteriori, și benzina s-a ieftinit la pompă, dar nu semnificativ, și nu în același raport cu ieftinirea petrolului.

60 la sută din preţul plătit de consumator la pompă îl reprezintă taxele şi impozitele, a spus fostul ministru al Energie, Răzvan Nicolescu, într-o emisiune la TVR

Din restul de 40 la sută, sunt două componente: 20 la sută este costul efectiv al produsului  (cât costă benzina și motorina), iar restul de 20 la sută înseamnă costul logistic (transportul), alte costuri (cu stocarea, de personal), plus o marjă de profit. Procentul variază de la o țară la alta.

Iată cum influențează taxele prețul benzinei fara plumb, ce se comercializeaza cu 4,8 lei/litru, respectiv prețul motorinei standard ce se comercializeaza la un pret de 4,4 lei/litru:

In pretul de 4,8 lei/litru, prima taxa cunoscuta este desigur TVA, in cuantum de 20%, de la 1 ianuarie 2016, respectiv in suma de 0,8 lei/litru.

In anexa 2 la noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, valoarea accizei regasita intr-un litru de benzina fara plumb este de 2,04 lei/litru.

Astfel, totalul taxelor principale regasite in pretul benzinei de la pompa este de 2,84 lei/litru. Astfel, ajungem la o pondere a principalelor taxe in pretul de la pompa al benzinei de 59,16%. Partea cuvenita distribuitorului, respectiv venitul producatorului este de 1,96 lei/litru.

Desigur, in aceasta suma trebuie sa se regaseasca si alte taxe si impozite cum ar fi impozitele pe salarii, taxa pe stalp, impozitele datorate la bugetul local, redevente si alte impozite si taxe la care sunt obligati contribuabilii din Romania.

În ceea ce privește calculul pentru un litru de motorina standard, la un pret de 4,4 lei/litru... În acest pret de vanzare, taxa pe valoare adaugata in procent de 20% reprezinta suma de 0,73 lei.

Acciza aplicata asupra motorinei conform noului Cod fiscal este de 1,90 lei/litru. Totalul taxelor principale este astfel de 2,63 lei/litru. Ponderea taxelor directe principale este in acest caz de 59,72%.

Astfel, valoarea cuvenita distribuitorului/producatorului este de 1,77 lei. Si aici trebuie sa se regaseasca in cost celelalte taxe datorate de operator, a spus Adrian Benta, consultant fiscal și auditor financiar, pentru ziare.com

Consiliul Concurenţei  a amendat, cu aproximativ 4 milioane de euro, mai mulţi distribuitori de carburanţi care aveau înţelegeri pentru preţurile din piaţă.

Subiecte în articol: pret carburanti petrol benzina motorina preţuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri