Festivalului de Artă Stradală din Sibiu (SISAF) îşi continuă, până la jumătatea lui august, misiunea de regenerare urbană. Artişti şi grupuri din România, Spania şi Ucraina iau în primire zidurile din oraş, pentru a le acoperi cu lucrări pline de culoare.
Tema de anul acesta a SISAF (eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania) este „Origini” şi va fi reflectată în 17 lucrări. Dintre acestea, 12 sunt picturi murale permanente, 4 sunt lucrări pe asfalt, iar una este o instalaţie amplasată în Parcul Sub Arini. Acolo, o serie de autori îşi expun operele – unele cu mesaj legat de poluare şi reciclare, precum cele ale Anei Postolachi, altele interactive, la fel ca lucrarea semnată Pisica Pătrată.
Cea mai mare murală
Ediţia aceasta se laudă cu o premieră: cea mai mare lucrare de artă stradală realizată până acum în festival, sub semnătura grupului Sweet Damage Crew. Se întinde pe câteva sute de metri pătraţi şi va fi vizibilă permanent, pe latura unei clădiri din Piaţa Aurel Vlaicu.
Artiştii îşi lasă amprenta şi pe zidurile diverselor instituţii de învăţământ: Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” (o altă premieră), Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Grădiniţa nr. 22.
Blocuri revitalizate
Un zid de la Baza Hipică din cartierul Vasile Aaron suferă o schimbare majoră, în viziunea artistului T-Marsh din Spania, iar Aeroportul Internaţional din Sibiu beneficiază de o nouă lucrare, realizată de John.S – cel care, în 2019, picta în premieră în acest loc. Un perete al sediului Urbana primeşte desenul lui Lucian Sandu-Milea.
Tot ca o premieră, autorii Alex Maksiov (Ucraina), Kaps Crew, Andreea Toma, Homeboy LDJ şi Cristian Scutaru revitalizează patru blocuri de locuinţe, aducând, în tot atâtea cartiere, imaginaţie şi culoare.
În vederea educării participanţilor la trafic, tânărul sibian PARA realizează patru lucrări pe asfalt, în dreptul a patru treceri de pietoni intens circulate din centru, cu mesaje de atenţionare şi conştientizare.
Localnicii sau turiştii care nu au apucat să vadă lucrările respective pot face oricând un tur pe bicicletă, între clădirile înfrumuseţate de artiştii SISAF.