Astăzi este programată o întâlnire la Bucureşti, între liderii minerilor şi conducerea ministerului, dar este puţin probabil să se ajungă la un compromis, spune Dumitru Pârvulescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie. Revendicările minerilor sunt de ordin social, ei cerând, în principal, majorarea salariilor şi condiţii mai bune de muncă, iar încetarea lucrului pe termen nelimitat poate pune în pericol siguranţa sistemului energetic.
Primii care au întrerupt lucrul au fost minerii de la carierele Jilţ Nord şi Jilţ Sud, lor alăturându-li-se ulterior şi minerii de la Roşiuţa. Reducerea producţiei de cărbune în plină iarnă pentru o perioadă mai lungă pune în pericol producţia de energie, în situaţia în care consumul este foarte mare. Extinderea protestului şi la alte cariere din cadrul CEO va genera o situaţie extrem de periculoasă, susţine Dumitru Pârvulescu, în condiţiile în care acest protest nu este unul organizat de sindicate.
Preţul certificatelor de carbon, prea mare
Sindicaliştii acuză Guvernul că asistă indiferent la falimentarea CEO din cauza certificatelor de carbon. „Pentru a putea funcţiona, CEO trebuie să plătească 1,34 de miliarde de lei pentru certificatele de carbon, ceea ce înseamnă cam 45% din cifra de afaceri a complexului. Dacă adaugăm şi celelalte taxe şi impozite, CEO ajunge să plătească circa 70% din cifra de afaceri. În aceste condiţii, este greu să te mai şi dezvolţi”, ne-a declarat liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Pericolul planează asupra SEN
Dacă Executivul nu găseşte rapid o soluţie, protestul spontan al minerilor riscă să se transforme într-o grevă generală, iar în situaţia extremă de oprire a CEO după epuizarea stocurilor de cărbune, pentru sistemul energetic naţional ar urma, inevitabil, marea beznă. Ieri, la orele prânzului, termocentralele pe cărbune asigurau 31,01% din energie (2.109 MW), fiind urmate pe cele pe hidrocarburi cu 28,73% (1.907 MW), iar centralele eoliene şi cele fotovoltaice abia furnizau 4,8%. În acelaşi timp, producţia de energie la nivel naţional era de 6.896 MW, iar consumul, de 7.114 MW.
O oprire, chiar şi parţială a CEO într-o perioadă în care Europa este lovită de ger, ar perturba serios sistemul energetic. Cum importurile sunt greu de făcut din cauza deficitului de energie, Transelectrica va fi nevoită să limiteze alimentarea cu curent electric pentru unii agenţi economici, protejând astfel consumatorii casnici.
Minerii cer acordarea unei majorări salariale de 45%, în condiţiile în care acum salariul mediu este de 2.500 lei net dacă lucrează şi în weekend, şi vouchere de vacanţă, dar oferta companiei este zero