Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șoferii, atrași spre RCA mai scump, dar mai bun

Șoferii, atrași spre RCA mai scump, dar mai bun

de Adrian Stoica    |   

Piaţa asigurărilor RCA este cea mai mare din România, dar generează şi cele mai multe nemulţumiri din partea consumatorilor. Numai în primul semestru al anului trecut au fost înregistrate 18.000 de reclamaţii privind nereguli în piața asigurărilor, din care 96% au vizat  neregulile în sectorul RCA. Ministerul Finanţelor vrea acum să facă ordine pe piaţă şi a publicat pe site-ul său un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA, în condiţiile în care acum această posibilitate este opţională. Noua clauză va garanta persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului. Odată cu instituirea acestei obligaţii, la alegerea asigurătorului propriu nu va mai fi avut în vedere ca principal criteriu de selecţie al asigurătorului preţul poliţei RCA, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv spre acordarea despăgubirilor, se menţionează în expunerea de motive a proiectului. Noua prevedere va veni însă la pachet cu o majorare a preţului poliţei RCA.

 

 

Un alt scop al introducerii serviciului de decontare directă este acela de soluţionare amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micşorare a costurilor de gestionare a acestora, dar şi reducerea termenului de acordare a despăgubirilor, se arată în proiect. „Prin aplicarea acestuia se urmăreşte beneficiul asiguratului, creşterea încrederii în propriul asigurător şi optimizarea costurilor cu despăgubirile, ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”, se mai precizează în document.

 

Condiţii de aplicare

 

Conform proiectului, decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: accidentele auto se produc pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidentele auto înmatriculate/înregistrate în România; prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule; ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor. În cazurile în care se îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile prevăzute, persoana prejudiciată avizează dauna la propriul asigurător RCA. Procedura de decontare directă urmează să se stabilească prin reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Sancţiuni pentru nerespectarea decontării

 

Asigurătorul RCA al persoanei vinovate va achita sumele datorate în termen de maximum zece zile de la data notificării cererii de rambursare. În cazul în care nu îşi îndeplineşte sau îşi îndeplineşte defectuos obligaţia de plată, cu depăşirea termenului, inclusiv dacă diminuează nejustificat cuantumul despăgubirii, acesta va plăti penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire datorate sau la diferenţa de sumă neachitată. Penalităţile se plătesc odată cu achitarea sumei asupra căreia acestea se aplică.

 

Companiile City Insurance şi Euroins România controlau, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 75% din piața asigurărilor RCA, totalizând subscrieri de 2,94 mld. lei, potrivit ASF.

 

 

„Prin această reglementare, ASF dorește să vină rapid în sprijinul celor aproximativ 6 milioane de români care, obligați fiind de lege să dețină asigurarea de răspundere civilă pentru autovehiculul pe care îl conduc, se pot regăsi în situația neplăcută de victimă a unui accident rutier cu daună parțială sau totală a mașinii. Prin aplicarea decontării directe se urmărește beneficiul asiguratului, creșterea încrederii în propriul asigurător și optimizarea costurilor cu despăgubirile ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”.

Daniel Apostol - Purtător de cuvânt ASF

 

Vin scumpirile

 

Introducerea clauzei obligatorii de decontare direct va contribui la reducerea numărului de reclamaţii, dar va aduce, în mod inevitabil, la scumpirea poliţelor cu o medie de 10-15%, spun jucătorii din piaţa asigurărilor. În prezent, preţul mediu al unei asigurării  este de 700 de lei, iar preţul mediu al unei asigurări opţionale cu decontare directe este de circa 800 de lei. 

Surse din piaţa asigurărilor 

 

Euroins şi City Insurance, cele mai reclamate

 

Potrivit ultimelor date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, în primul semestru al anului trecut cele mai multe reclamaţii au avut ca obiect comportamentul companiilor care încheie asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA și Carte Verde), cu 17.346 petiții și informări de neconformitate (95,78% din total), în creștere cu 141,79% față de numărul petițiilor înregistrate pe această clasă în semestrul I al anului 2019. “Societatea de asigurare cu cel mai mare număr de petiții și informări de neconformitate analizate în mod unic în semestrul I al anului 2020 este Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu 11.225 petiții și informări de neconformitate (61,98% din numărul total), în creștere cu 199,57% față de semestrul I al anului 2019”, se arată într-un comunicat al ASF. În topul celor mai reclamaţi asigurători Euroins a fost urmată de societatea City Insurance S.A., cu 5.129 reclamaţii (28,32% din numărul total), în creștere cu 139% față de semestrul I al anului 2019” se arată într-un raport al ASF. 

 

 

Ce au găsit ASF la Euroins

 

O notă de control întocmită anul trecut de către ASF pentru compania Euroins scotea la lumină o serie de deficienţe în activitatea acestei cu impact asupra asiguraţiilor. Astfel, în notă se reţinea, printre altele, că la Euroins procedurile interne privind instrumentarea dosarelor de daună conţin anumite prevederi care nu sunt clare sau au o formulare deficitară. Nota vorbea despre ambiguităţi privind momentul transmiterii  documentelor de despăgubire, despre lipsa termenelor pentru constatarea pagubelor şi pentru plata despăgubirilor.

 


Simulare pentru preţul unei poliţe RCA în condiţiile de acum când decontarea direct este opţională. Simularea este făcută pentru un vehicul cu următoarele caracteristici: Autoturism an fabricatie: 2003 | Capacitate cilindrica/putere: 1596/74 | Masa maxima/Locuri: 1635/5 | Combustibil: Benzina

Subiecte în articol: RCA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri